Hari Masa Meksykańska Biała Mąka Kukurydziana 1kg

43,89
Program Ochrony Kupujących
Wysyłka od 12,00 zł
Wysyłka w 1 dzień

Hari Masa Meksykańska Biała Mąka Kukurydziana 1kg - Opis i dane produktu

Hari Masa / Masa Harina - Meksykańska Biała Mąka Kukurydziana Nixtamalizowana "Hari Masa Harina de Maiz Nixtamalizado" 1kg Hari Masa

Meksykańska Biała Mąka Typu Hari Masa / Masa Harina przygotowywana jest z ziaren kukurydzy moczonych w ciepłej wodzie z wapnem, proces to tzw. nikstamalizacja, dlatego tak przygotowywana mąki bywa określana mianem Nixtamal. Biała masa harina świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania klasycznych placków tortilli, ale także mniej znanych bocole czy gordite, najpysznejszych pierogów empanadas, czy też jako baza do klasycznego atole* czy tamales**.

Proces powstawania mąki typu masa harina (tzw. nixtamalizacja) jest właściwie odwrotny od klasycznego i otoczony dużą estymą. Nie ukrywajmy jednak, z "normalnej" mąki kukurydzianej dobre tortille nie powstaną. Klasycznie proces nixtamalizacji rozpoczyna gotowanie suchych ziaren kukurydzy z dodatkiem popiołu oraz soku z limonki. To właśnie dodatkowi popiołu, cały proces zawdzięcza swoją nazwę [ z języka Nahuatl - nextli, czyli "popiół" i tamatli, czyli ugotowana masa kukurydziana (tak tak stąd także nazwa tamales :) )]. Zarówno popiół jak i limonkę cechuje silny odczynnik alkaliczny, który ułatwia oddzielenie ziarna kukurydzy od jej łupiny. Po kilku godzinach gotowania, wystudzeniu, odcedzeniu i płukaniu, ziarna kukurydzy się mieli. Tak powstały produkt nosi nazwę Masa Nixtamalera lub po prostu Nixtamal. Dopiero po wysuszeniu nixtamalu i jej zmieleniu powstaje proszek o nazwi Masa Harina / Mari Masa / Masa Seca.

*atole [z języka nahuatl atolli (od atl "woda" i tol zdrobnienie)] – napój o korzeniach przedkolumbijskich, niezwykle popularny w Meksyku i Gwatemali. Pierwotnie składała się na niego: mąka kukurydziana typu masa harina zmieszana z wodą, ugotowana i posłodzona. Obecnie atole zostało wzbogacone o szereg różnych dodatków smakowych, takich jak owoce, orzechy, kakao, wanilia, czy kwiaty pomarańczy. Tradycyjnie do słodzenia atole używa się piloncillo - brązowego cukru trzcinowego.

** tamales [z języka nahuatl tamalli (dosłownie „zawinięty”)] – klasyczne danie kuchni meksykańskiej o korzeniach "na długo" przedkolumbijskich - jadane już około 5-8 tysięcy lat temu. Klasyczne tamales składają się z nadziewanego ciasta z mąki kukurydzianej nikstamalizowanej tzw. masa hariny, owiniętego liściem z kolby kukurydzy. Tak przygotowane "zawiniątko" gotowane jest na parze. Liczba farszów do tamales jest w zasadzie chyba nieograniczona, przygotowywane zarówno na słodko jak i na słono (najczęściej z farszem mięsnym lub serem). Tamales cieszą sie popularnością także w Peru i innych krajach Ameryki Łacińskiej.

Waga netto: 1 kg

Skład: mąka z kukurydzy białej nixtamalizowanej. Produkt bez glutenu.

Wartość odżywcza / 100g: wartość energetyczna 357kcal, węglowodany 70g, tłuszcze 5g (w tym kwasy tłuszczowe 0g), białko 8g, błonnik 7g, sól 0g

Podstawowe informacje

Marka Hari Masa
Rodzaj Kukurydziana
Waga (g) ? 1000
Typ produktu ? Mąka

Produkty rekomendowane

Hari Masa Meksykańska Biała Mąka Kukurydziana 1kg - Opinie

Klienci, którzy kupili Hari Masa Meksykańska Biała Mąka Kukurydziana 1kg, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.

/
0%
aromat
/
0%
jakość
/
0%
smak
Liczba głosów: 0 Liczba opinii: 0

Produkty rekomendowane

Hari Masa Meksykańska Biała Mąka Kukurydziana 1kg - Pytania i odpowiedzi

Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.

Produkty rekomendowane

Hari Masa Meksykańska Biała Mąka Kukurydziana 1kgOferty

Historia cen - trend cenowy

Aktualnie najniższa cena: 43,89

Często kupowane razem

Produkty rekomendowane