Zelmer
Zelmer frytkownica
Zdrowo szybko, pysznie!
Zelmer ikony
Wielofunkcyjna frytkownica beztłuszczowa 
– alternatywa dla smażenia.

Lubisz smak smażonych potraw, ale odmawiasz ich sobie ze względu na zdrowie?
 Już nie musisz! Z myślą o osobach takich jak Ty powstały beztłuszczowe frytkownice – nowoczesne urządzenia, w których przyrządzisz swoje ulubione potrawy w wersji bez tłuszczu.

Zelmer frytkownica ZAF650

Frytkownica beztłuszczowa/ niskotłuszczowa/airfryer
– co to takiego?

Frytki, pączki i nuggetsy nie muszą już być Twoim quilty pleasure!  Teraz smak potraw z patelni możesz uzyskać za sprawą frytkownicy niskotłuszczowej. Chrupiący kurczak, ziemniaczane frytki, soczysta ryba, wypieczone babeczki – to tylko kilka podstawowych pomysłów na użycie tego wielofunkcyjnego urządzenia. Koniec z niezdrowymi potrawami, czas na ich zdrową odsłonę!

Zelmer frytkownica ZAF5502G

Jak to działa?

Koncepcja urządzenia jest genialna w swej prostocie – chodzi o zamianę procesu smażenia na pieczenie w wykorzystaniem gorącego powietrza. Aby przygotować danie wystarczy umieścić produkt w koszu frytkownicy (frytki warto wcześniej pokryć odrobiną oleju, a mięso odpowiednio zamarynować), następnie uruchomić urządzenie, wybrać dany program i poczekać aż danie będzie gotowe. Dzięki cyrkulacji gorącego powietrza dania smakują identycznie jak po usmażeniu – są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.

Zelmer frytkownica ZAF5501W

Na co zwrócić uwagę przy wyborze frytkownicy?

  • maksymalna temperatura 200 stopni - wiele dań wymaga właśnie takiej obróbki cieplnej
  • moc 1200-1300W - ten parametr determinuje czas nagrzewania oraz czas pracy
  • wielkość kosza 
  • funkcja timer’a (indywidualne zarządzanie czasem pieczenia)
  • dostępność poszczególnych funkcji (np. sygnał dźwiękowy przypominający o konieczności potrząśnięcia koszem w celu zapewnienia równomiernego pieczenia potraw)
  • wyposażenie urządzenia w okienko pozwalające na obserwację posiłku w trakcie jego przygotowania

Grafika szparagi

Co jeszcze w niej upieczesz?

Nazwa „frytkownica” bywa myląca, gdyż w tym urządzeniu można przyrządzić nie tylko frytki, ale również:
  • owoce morza
  • ryby
  • mięso
  • bataty, seler i inne warzywa
  • omlety, tarty, zapiekanki
  • słodkie wypieki, jak np. babeczki

Nie tylko do pieczenia.

Frytkownicę warto używać również do podgrzewania już gotowych dań. Innym atutem urządzenia jest krótki czas przygotowania potraw i minimalne rozprzestrzenianie się zapachów. Ma to niebagatelne znaczenie w przypadku przyrządzania np. ryby. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że tradycyjny piekarnik potrzebuje znacznie więcej czasu na rozgrzanie, do tego nagrzewa pomieszczenie i zużywa więcej energii niż frytkownica.


Grafika ryba
Grafika babaeczki