Aronia owoc suszony 250g - Opis i dane produktu
-
Zgłoś
Aronia owoc suszony 250 g
Aronia (Aronia melanocarpa), jarzębina czarnoowocowa - spokrewniona jest z jarzębiną a jej owoc rzeczywiście kształtem i wielkością bardzo przypomina owoce jarzębiny. Posiada skórzaste liście – w sezonie ciemnozielone, które później zmieniają barwę na ognistą. Kwitną obficie w drugiej połowie maja na biało. Dorasta do około 3 metrów.
Właściwości
- jest bogatym źródłem bioflawonoidow (witamina P) które są cennymi przeciwutleniaczami skutecznie zwalaczającymi wolne rodniki – działa przeciwnowotworowo
- zawiera witaminy: C, PP, B2, B9 (kwas foliowy) oraz E. Bioflawonoidy które wspomagają przyswajanie witaminy C a ta z kolei wpływa korzystnie na działanie witaminy E (przeciwutleniacz) - razem chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami
- cenne źródło wapnia, żelaza, miedzi, molibdenu, manganu jodu i boru, które odpowiadają za wiele prawidłowych procesów w organizmie
Zastosowanie
Zdrowie i profilaktyka – owoce aronii mają silne działanie antyoksydacyjne, dlatego zalecane jest spożywanie produktów z aronia przy infekcjach bakteryjnych, chorobach neurologicznych, cukrzycy i miażdżycy. Aronia charakteryzuje się także silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwwrzodowym. Picie soku z aronii polecane jest osobą, które mają zapalenie wątroby lub trzustki, a także przy owrzodzeniu żołądka.
Kuchnia – owoce aronii trudno jest jeść surowo - ze względu na obecność garbników. Aronia jest cierpka i mała soczysta. Jednak owoce aronii idealnie nadają się do innych przetworów - soków z aronii, dżemów, galaretek. Aronie można także suszyć i kandyzować. Aronia świetnie się sprawdza także jako dodatek do przetworów z innych owoców, np. porzeczek lub jabłek. Poprawia wtedy smak i dodaje koloru.Z tej rośliny można także przygotować konfiturę do mięs - podobną to borówkowej lub żurawinowej. Owoce aronii słabą się fermentują - wpływ ma na to duża zawartość garbników w owocach. Dlatego ciężko jest z tej rośliny zrobić wino, jednak można przyrządzić nalewkę z aronii.
Aronia (Aronia melanocarpa), jarzębina czarnoowocowa - spokrewniona jest z jarzębiną a jej owoc rzeczywiście kształtem i wielkością bardzo przypomina owoce jarzębiny. Posiada skórzaste liście – w sezonie ciemnozielone, które później zmieniają barwę na ognistą. Kwitną obficie w drugiej połowie maja na biało. Dorasta do około 3 metrów.
Właściwości
- jest bogatym źródłem bioflawonoidow (witamina P) które są cennymi przeciwutleniaczami skutecznie zwalaczającymi wolne rodniki – działa przeciwnowotworowo
- zawiera witaminy: C, PP, B2, B9 (kwas foliowy) oraz E. Bioflawonoidy które wspomagają przyswajanie witaminy C a ta z kolei wpływa korzystnie na działanie witaminy E (przeciwutleniacz) - razem chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami
- cenne źródło wapnia, żelaza, miedzi, molibdenu, manganu jodu i boru, które odpowiadają za wiele prawidłowych procesów w organizmie
Zastosowanie
Zdrowie i profilaktyka – owoce aronii mają silne działanie antyoksydacyjne, dlatego zalecane jest spożywanie produktów z aronia przy infekcjach bakteryjnych, chorobach neurologicznych, cukrzycy i miażdżycy. Aronia charakteryzuje się także silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwwrzodowym. Picie soku z aronii polecane jest osobą, które mają zapalenie wątroby lub trzustki, a także przy owrzodzeniu żołądka.
Kuchnia – owoce aronii trudno jest jeść surowo - ze względu na obecność garbników. Aronia jest cierpka i mała soczysta. Jednak owoce aronii idealnie nadają się do innych przetworów - soków z aronii, dżemów, galaretek. Aronie można także suszyć i kandyzować. Aronia świetnie się sprawdza także jako dodatek do przetworów z innych owoców, np. porzeczek lub jabłek. Poprawia wtedy smak i dodaje koloru.Z tej rośliny można także przygotować konfiturę do mięs - podobną to borówkowej lub żurawinowej. Owoce aronii słabą się fermentują - wpływ ma na to duża zawartość garbników w owocach. Dlatego ciężko jest z tej rośliny zrobić wino, jednak można przyrządzić nalewkę z aronii.
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Marka | Vitafarm |
Waga (g) ?Miara masy produktu, wyrażana najczęściej w gramach lub kilogramach. Jest istotna zarówno dla konsumentów, którzy chcą kontrolować ilość spożywanych kalorii i składników odżywczych, jak i dla producentów, którzy muszą zapewnić zgodność z regulacjami dotyczącymi etykietowania i sprzedaży. Poprawne określenie wagi ma kluczowe znaczenie dla rzetelności handlu i zadowolenia klienta. | 250 |
Cechy ?Cechy w produktach spożywczych to ich charakterystyczne właściwości, takie jak smak, konsystencja, składniki, wartość odżywcza, termin ważności, opakowanie, producent itp. Te elementy wpływają na jakość, bezpieczeństwo i atrakcyjność produktu dla konsumenta oraz pozwalają na dokonanie świadomego wyboru podczas zakupów spożywczych. | Nie zawiera konserwantów |
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane
Aronia owoc suszony 250g - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Produkty rekomendowane
Podobne oferty wybrane przez Ceneo
-
- Dane i opinie o zdrowapaczucha.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Bakalie od zdrowapaczucha.pl
Warianty tego produktu
-
11,33złŻurawina suszona 250g
-
- Dane i opinie o zdrowapaczucha.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Bakalie od zdrowapaczucha.pl
Warianty tego produktu
-
12,06złŚliwki suszone 250g
-
Sprawdź Smart! okazje
- Dane i opinie o allegro.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Bakalie od allegro.pl
Warianty tego produktu
-
12,50złOrzechy Włoskie Łuskane 250g Jakość Piątnica
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 0,00zł
Aronia owoc suszony 250g - Opinie
Klienci, którzy kupili Aronia owoc suszony 250g, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Produkty rekomendowane