Tommy Cafe Kawa palona Kopi Luwak Top Certyfikat 50g mielona - Opis i dane produktu
-
Zgłoś
Tommy Caffe - kawa mielona Kopi Luwak Sumatra - 50 g
Najrzadsza, najdroższa i najlepsza kawa na świecie o niespotykanej cielistości i smaku. Idealna do kawiarki oraz ekspresu przelewowego. Swoim wyjątkowym aromatem zachwyci nawet najbardziej wymagających koneserów.
Doskonale smakuje zarówno z mlekiem, jak i w klasycznej wersji bez dodatków. Właśnie to czyni z niej idealną propozycję na lekkie poranne pobudzenie w postaci espresso i dopełnienie do popołudniowego odpoczynku w formie aromatycznego cappuccino i latte.
Unoszący się zapach świeżej kawy Kopi Luwak zachęci każdego do skosztowania tego boskiego napoju.
Wyborna propozycja dla osób poszukujących nietuzinkowych smaków.
Kawa Kopi Luwak od Tommy Cafe posiada certyfikat świadczący o wiarygodności jej pochodzenia.
Masa netto: 50 g
Składniki: kawa palona mielona 100% Arabika
Kraj pochodzenia ziaren: Indonezja
Kopi Luwak - dlaczego jest tak wyjątkowa?
Kawa Kopi Luwak pojawiła się na rynku końcem XIX wieku za sprawą rodziny Widjaja z Dżakarty. Darmawan Widjaja, jeden z potomków słynnego rodu pamięta, jak w latach trzydziestych, kiedy Indonezja była jeszcze pod panowaniem Holendrów, jego rodzina sprzedawała rzadko spotykanie, wyjątkowe ziarna kawy bogatym holenderskim urzędnikom. Dziesięć kilogramów miesięcznie kupował pewien chiński sklep, który istnieje od 1878 roku w północnej części Dżakarty do dnia dzisiejszego. Pozostaje jednak jedno pytanie: w jaki sposób ktokolwiek, kiedykolwiek wpadł na pomysł, by napić się kawy, która pochodzi z odchodów cywety? "To część z indonezyjskiej kultury", powiedziała Shenny Widjaja. "Tutaj nic się nie zmarnuje"..
Cyweta to drapieżnik z rodziny łaszowatych, zwany łaskunem Muzang lub popularnie cywetą. To niewielkie zwierzę bardzo chętnie zjada owoce kawowca, które następnie nadtrawione są wydalane i zbierane przez miejscową ludność.
Kawa o szczególnym smaku i Aromacie
Jedna z teorii głosi, że cyweta jest po prostu ekspertem w wyborze najlepszych ziaren kawy. Wybiera tylko najsłodsze, najbardziej dojrzałe i pięknie wybarwione na kolor czerwony owoce kawowca. Miąższ owoców zostaje strawiony, ale samo nasiono nie, lecz po nadtrawieniu przez enzymy trawienne i lekkim sfermentowaniu przez bakterie przechodzi przez przewód pokarmowy i jest wydalany. Po przejściu przez przewód pokarmowy ziarna kawy tracą gorzki smak i kawa z nich wytwarzana zyskuje nowy, niepowtarzalny aromat. Po oczyszczeniu i wypaleniu, kawę przetwarza się w typowy sposób. Dlaczego nikt nie podjął się produkcji tej kawy na dużą skalę? Według niektórych ekspertów nie jest to możliwe, ponieważ cywety w niewoli przestają jeść owoce kawowca.
Dlaczego jest tak droga? Ponieważ w poszukiwaniu odchodów miejscowa ludność „przeczesując” plantacje znajduje jedynie kilkaset kilogramów kawy rocznie.
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Marka | Tommy Cafe |
Waga ?Określa ilość masy danego artykułu spożywczego, zazwyczaj wyrażoną w gramach, kilogramach lub innych jednostkach masy. Waga jest kluczowym elementem etykietowania, umożliwiając dokładne informowanie konsumentów o ilości produktu zawartego w opakowaniu. | 50g |
Rodzaj ?Rodzaj kawy wg stopnia zmielenia dzieli kawę na ziarnistą, mieloną oraz przetworzoną, czyli rozpuszczalną w postaci proszku gotowego do rozpuszczenia w wodzie lub mleku. | Kawa mielona |
Gatunek kawy ?Gatunek kawy to określenie na odmianę rośliny kawowej, która jest uprawiana w celu pozyskania ziaren kawy. Istnieje wiele różnych gatunków kawy, z których najpopularniejsze to Arabica i Robusta. Gatunek kawy ma wpływ na smak, aromat i właściwości ziaren kawy. | Arabica |
Rodzaj kawy ?Kawa może być podzielona na różne rodzaje w zależności od jej cech, takich jak rodzaj ziaren, sposób przygotowywania, dodatki smakowe czy zawartość kofeiny. Możemy wyróżnić kawy czarne, aromatyzowane, bezkofeinowe, zielone, ekologiczne itp. | Czarne zwykłe |
Stopień palenia ?Stopień palenia kawy odnosi się do stopnia wypalenia ziaren kawy podczas procesu prażenia. Jest to jeden z czynników wpływających na smak i aromat kawy. Im dłużej ziarna są palone, tym ciemniejszy kolor uzyskują i silniejszy smak oraz aromat rozwijają. | Ciemny |
Produkty rekomendowane
Tommy Cafe Kawa palona Kopi Luwak Top Certyfikat 50g mielona - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Produkty rekomendowane
Tommy Cafe Kawa palona Kopi Luwak Top Certyfikat 50g mielona- Oferty
-
- Dane i opinie o inpostfresh.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Kawa od inpostfresh.pl
Warianty tego produktu
-
164,00złTommy Cafe Kawa KOPI LUWAK Sumatra mielona 50g
-
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 164,00zł
Tommy Cafe Kawa palona Kopi Luwak Top Certyfikat 50g mielona - Opinie
Klienci, którzy kupili Tommy Cafe Kawa palona Kopi Luwak Top Certyfikat 50g mielona, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Produkty rekomendowane