Kawa bezkofeinowa mielona Tommy Cafe 100% Arabica - Opis i dane produktu
-
Zgłoś
Decaf - kawa bezkofeinowa, mielona
Choć idea spożywania kawy bezkofeinowej powstała głównie z myślą o osobach z zaleceniami ograniczenia lub wyeliminowania kofeiny ze swojej diety, to kawa bezkofeinowa stanowi świetną alternatywę dla tych, którzy nie szczędzą sobie spożywania klasycznej kawy w ciągu dnia.
Kawa bezkofeinowa to źródło cennych dla diety antyoksydantów, przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych. Jedna filiżanka kawy bezkofeinowej stanowi 2,4% zalecanego dziennego spożycia magnezu, 4,8% potasu i 2,5% niacyny lub witaminy B3. Jak podają źródła, kawa bezkofeinowa może zmniejszać także ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, czy nowotworów. Więcej o kawie bezkofeinowej można przeczytać na naszym blogu TUTAJ.
Składniki:
100% kawa Arabica mielona
Wszystkie kawy TOMMY CAFE są świeżo palone, a mielone tuż przed wysyłką. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka. Aby w pełni cieszyć się świeżością kawy i bogatym aromatem po otwarciu, rekomendujemy jej spożycie w ciągu 4 tygodni. Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu.
Zalety kawy bezkofeinowej
Kawa bezkofeinowa ziarnista zawiera antyoksydanty i składniki odżywcze więc nie jest takim strasznym diabłem jak ją nieraz robią. W rzeczywistości jest to jedno z największych źródeł przeciwutleniaczy w naszej diecie. Kawa bezkofeinowa zawiera podobne ilości przeciwutleniaczy jak zwykła kawa, chociaż mogą być nawet do 15% niższe. Ta różnica jest najprawdopodobniej spowodowana niewielką utratą przeciwutleniaczy podczas procesu dekofeinizacji. Głównymi przeciwutleniaczami w zwykłej i bezkofeinowej kawie są kwasy hydrocynamonowe i polifenole. Przeciwutleniacze bardzo skutecznie neutralizują reaktywne związki zwane wolnymi rodnikami. Zmniejsza to uszkodzenia oksydacyjne i może pomóc w zapobieganiu chorobom takim jak choroby serca, rak i cukrzyca typu 2. Oprócz antyoksydantów, bezkofeinowy napój zawiera również niewielkie ilości niektórych składników odżywczych. Jedna filiżanka parzonej kawy bezkofeinowej stanowi 2,4% zalecanego dziennego spożycia magnezu, 4,8% potasu i 2,5% niacyny lub witaminy B3. Ponownie, może się wydawać, że nie jest to dużo składników odżywczych, ale ilości szybko się sumują, jeśli pijesz 2-3 (lub więcej) filiżanek kawy dziennie. Kawa ziarnista bezkofeinowa może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Może również zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Zarówno kawa zwykła, jak i bezkofeinowa wydają się mieć pozytywny wpływ na związany z wiekiem spadku zdolności umysłowych. Badania na komórkach ludzkich pokazują również, że kawa bez kofeiny może chronić neurony w mózgu. Może to pomóc w zapobieganiu rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.
Trochę historii...
Niesamowity jest fakt, że początek kawy bezkofeinowej zapoczątkował wielki poeta Johann Wolfgang von Goethe! Odkrył on bowiem zależność między dużą ilością wypitej kawy w ciągu dnia a bezsennością. Poprosił naukowca: Friedlieb Ferdinand Runge o rozwiazanie swojego problemu. I tak najpierw Rounge odkrył kofeinę a potem proces, który pozwala się jej pozbyć z ziaren.
Zaś pierwszym producentem kawy bezkofeinowej stał się niemiecki kupiec, Ludwig Roselius i jego współpracownicy. W 1903 roku, Ludwig przypadkowo odkrył, że ziarna kawy zanurzone przez długi okres czasu w morskiej wodzie straciły dużą ilość kofeiny, nie tracąc przy tym wielu walorów smakowych, charakterystycznych dla tego napoju.
Usuwanie kofeiny z kawy
Istnieje wiele sposobów usuwania kofeiny z ziaren kawy. Większość z nich obejmuje wodę, rozpuszczalniki organiczne lub dwutlenek węgla. W skrócie, surowe ziarna kawy są myte w wodzie z rozpuszczalnikiem do czasu, aż kofeina zostanie wyekstrahowana, a następnie rozpuszczalnik zostanie usunięty. Następnie ziarna te są prażone w specjalnych piecach, mielone, zalewane wodą i gotowe do spożycia. Ziarna są bezkofeinowe ale wartość odżywcza powinna być prawie identyczna jak zwykłej kawy. Co prawda smak i zapach finalnej filiżanki kawy może być nieco łagodniejszy, a kolor ziaren może się zmienić w zależności od zastosowanej metody dekofeinizacji. Suma sumarum, kawa bezkofeinowa w ziarnach będzie bardziej przyjemna dla tych, którzy są wrażliwi na gorzki smak i zapach zwykłej kawy.
Ziarna kawy bezkofeinowej są myte w rozpuszczalnikach, aby usunąć 97% zawartości kofeiny przed prażeniem. Ile kofeiny znajduje się w kawie bezkofeinowej? Kawa mielona bezkofeinowa nie jest całkowicie jej pozbawiona, zwykle jest to około 3 mg na filiżankę , jednakże jedno z badań wykazało, że każda filiżanka (180 ml) kawy bezkofeinowej zawierała 0–7 mg kofeiny. Z drugiej strony przeciętna filiżanka zwykłej kawy zawiera około 70–140 mg kofeiny, w zależności od rodzaju kawy, metody przygotowania i wielkości kubka- tym bardziej, że zwykle na jednym kubku kawy dziennie się nie kończy:)
Istnieją 4 najbardziej popularne metody dekofeinizacji:
- Ekstrakcja wodą - Swiss Water Method
- Ekstrakcja dwutlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym
- Ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi -pośrednia
- Ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi -bezpośrednia
Nasza palarnia zdecydowała się na sprzedaż kawy bezkofeinowej mielonej wyprodukowanej za pomocą dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym. Jest to dość nowa metoda, na którą patenty mają Niemcy oraz USA. Surowe ziarna kawy wrzucane są do pojemnika zrobionego ze stali nierdzewnej, zamykane są szczelnie i poddane wysokiemu ciśnieniu. Do tak przygotowanych ziaren, kolejno zostaje wtłaczany dwutlenek węgla, który dzięki odpowiedniemu ciśnieniu jest w stanie bezkrytycznym, czyli pomiędzy stanem ciekłym a lotnym. Dzięki temu działa jak rozpuszczalnik i "wyciąga" kofeinę z ziaren kawy, nie ingerując w inne olejki eteryczne i substancje odżywcze ziaren. Z tego pojemnika zwanego naczyniem ekstrakcyjnym, CO2 wraz z kofeiną przenoszone są do komory absorbcyjnej, gdzie dwutlenek z powrotem przechodzi w stan lotny, kofeina się uwalnia w powietrze a CO2 jest gotowy do ponownego użycia.
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Marka | Tommy Cafe |
Waga ?Określa ilość masy danego artykułu spożywczego, zazwyczaj wyrażoną w gramach, kilogramach lub innych jednostkach masy. Waga jest kluczowym elementem etykietowania, umożliwiając dokładne informowanie konsumentów o ilości produktu zawartego w opakowaniu. | 250g |
Rodzaj ?Rodzaj kawy wg stopnia zmielenia dzieli kawę na ziarnistą, mieloną oraz przetworzoną, czyli rozpuszczalną w postaci proszku gotowego do rozpuszczenia w wodzie lub mleku. | Kawa mielona |
Gatunek kawy ?Gatunek kawy to określenie na odmianę rośliny kawowej, która jest uprawiana w celu pozyskania ziaren kawy. Istnieje wiele różnych gatunków kawy, z których najpopularniejsze to Arabica i Robusta. Gatunek kawy ma wpływ na smak, aromat i właściwości ziaren kawy. | Arabica |
Rodzaj kawy ?Kawa może być podzielona na różne rodzaje w zależności od jej cech, takich jak rodzaj ziaren, sposób przygotowywania, dodatki smakowe czy zawartość kofeiny. Możemy wyróżnić kawy czarne, aromatyzowane, bezkofeinowe, zielone, ekologiczne itp. | Bezkofeinowe |
Zawartość kofeiny ?Informuje o ilości kofeiny obecnej w napoju. Zawartość kofeiny w kawie może różnić się w zależności od gatunku ziaren, metody parzenia i ilości kawy użytej do przygotowania napoju. Kawa zawiera zazwyczaj więcej kofeiny niż inne napoje, ale istnieją też odmiany o niższej zawartości, takie jak kawa bezkofeinowa. | Bezkofeinowa |
Stopień palenia ?Stopień palenia kawy odnosi się do stopnia wypalenia ziaren kawy podczas procesu prażenia. Jest to jeden z czynników wpływających na smak i aromat kawy. Im dłużej ziarna są palone, tym ciemniejszy kolor uzyskują i silniejszy smak oraz aromat rozwijają. | Średni |
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane
Kawa bezkofeinowa mielona Tommy Cafe 100% Arabica - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Produkty rekomendowane
Kawa bezkofeinowa mielona Tommy Cafe 100% Arabica- Oferty
-
- Dane i opinie o inpostfresh.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Kawa od inpostfresh.pl
Warianty tego produktu
-
31,00złTommy Cafe Kawa Bezkofeinowa 100% Arabica MIELONA 250g
-
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 31,00zł
Kawa bezkofeinowa mielona Tommy Cafe 100% Arabica - Opinie
Klienci, którzy kupili Kawa bezkofeinowa mielona Tommy Cafe 100% Arabica, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane