Liofilizowane Kultury Bakteryjne Do Sera Gouda 242 - Opis i dane produktu
-
Zgłoś
Kultury Bakterii Mlekowych Do Sera Gouda Starter
Jakość produktu: ⭐⭐⭐⭐⭐
Idealnie dobrana mieszanka bakterii fermentacji mlekowej, która umożliwia zrobienie pysznego domowego sera typu gouda we własnym domu!
- Domowe serowarstwo na wyciągnięcie ręki - bakterie mezo - termofilne, do serów półtwardych i twardych pomogą rozpocząć Ci przygodę z serowarstwem!
- Ser gouda własnego wyrobu - kultury bakterii do sera gouda pozwolą Ci na wykonanie tego żółtego, półtwardego sera we własnej kuchni!
- Na 50 L mleka - jedno opakowanie pozwoli Ci na wykonanie sera z 50 L mleka!
- Dojrzewanie w 4 tygodnie - gouda jako ser dojrzewający wymaga cierpliwości. Uwierz nam - opłaca się czekać!
- Przechowuj w lodówce - okres terminu trwałości uwzględnia możliwość transportu produktu w temperaturze poniżej 30°C do 7 dni.
Uwielbiasz sery? Marzysz o desce własnoręcznie wykonanych smakołyków?
Mamy dla Ciebie świetną wiadomość! Kultury bakterii do sera gouda to idealnie dobrana mieszanka bakterii fermentacji mlekowej, która umożliwia zrobienie pysznego domowego sera typu gouda we własnym domu!
Bakterie mezo - termofilne, do serów półtwardych i twardych sprawdzą się do różnych serów w tym Goudy, jednego z najpopularniejszych w naszym kraju serów, który stanowi świetną bazę do zdrowej diety, także bezglutenowej.
Dzięki zastosowaniu liofilizacji - specjalnej metody suszenia, będącej jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności, kultury te na długo zachowują pełnię swojego potencjału. Opakowanie wystarcza na 50 L mleka! Do wykonania własnego sera możesz wykorzystać mleko "prosto od krowy" lub mleko sklepowe - świeże, niskopasteryzowane!
Uwaga!
Okres terminu trwałości uwzględnia możliwość transportu produktu w temperaturze poniżej 30°C do 7 dni.
Sposób użycia:
W przypadku mleka świeżego "od krowy" zaleca się wykonanie pasteryzacji w temperaturze ok. 65 stopni C przez 30 minut.
- 6 L mleka wlej do garnka i podgrzej do temperatury 33°C.
- Odmierz ok. 0,5 g bakterii i rozpuść w kieliszku w niewielkiej ilości letniej wody.
- Całość dodaj do mleka i dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem na około godzinę. Po tym czasie — jeśli użyłeś mleka kupnego niskopasteryzowanego — dodaj ok. 1 g sypkiego chlorku wapnia, a następnie podgrzej mleko do 38°C oraz dodaj ok. 0,6 g podpuszczki suszonej, rozpuszczonej w kieliszku letniej wody.
- Całość wymieszaj.
- Wyłącz grzanie.
- Po upływie około 50 minut skrzep pokrój w kostkę o boku 1-2 cm i delikatnie zamieszaj.
- Pozostaw na 10-15 minut, aby serwatka zaczęła się oddzielać. Po tym czasie odlej ok. 20-30% serwatki, a w jej miejsce dolej wodę o temperaturze ok. 30-35°C.
- Następnie cały czas mieszając, dogrzewaj powstające ziarno do 40-45°C w ciągu 20-30 minut, aż będzie ono na tyle elastyczne, że pod naciskiem sklei się w ręku.
- Odlej serwatkę do poziomu ziarna, a następnie przełóż je do chusty serowarskiej i umieść w prasce do sera.
- Tak powstały ser pozostaw na około 12 godzin w temperaturze pokojowej, co jakiś czas obracając i dociskając go w prasce.
- Po tym czasie ser wyjmij, przełóż do solanki (0,5 L wody + 0,5 L serwatki + 180 g soli) i pozostaw na 8 godzin.
- Następnie wyjmij ser z solanki, przełóż na podkład serowarski i pozostaw przez dobę do osuszenia w temperaturze pokojowej, obracając go co kilka godzin.
- Ser przechowuj w lodówce. Kiedy wytworzy się na nim skórka, zabezpiecz ją powłoką lub woskiem serowarskim. Pozostaw ser do dojrzewania na minimum 4 tygodnie w temperaturze 8-12°C.
Cechy produktu:
- Producent: BROWIN
- Przeznaczenie: do sera typu gouda
- Wydajność: na 50 L mleka
- Masa: 3g
- Aktywność: 1U
- SKU: 411242
- EAN: 5908277717902
Nasze certyfikaty:
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Marka | Browin |
Rodzaj | Jogurty probiotyczne |
Cechy ?Cechy w produktach spożywczych to ich charakterystyczne właściwości, takie jak smak, konsystencja, składniki, wartość odżywcza, termin ważności, opakowanie, producent itp. Te elementy wpływają na jakość, bezpieczeństwo i atrakcyjność produktu dla konsumenta oraz pozwalają na dokonanie świadomego wyboru podczas zakupów spożywczych. | Produkt wegetariański |
|
|
Typ produktu ?Typ produktu w żywności to kategoria, do której należy dany produkt, określona na podstawie jego cech, składników lub sposobu produkcji. Może to obejmować m.in. produkty mleczne, mięsne, roślinne czy przetworzone. Ułatwia to klasyfikację i porównanie różnych artykułów spożywczych. | Żywność liofilizowana |
Produkty rekomendowane
Liofilizowane Kultury Bakteryjne Do Sera Gouda 242 - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Produkty rekomendowane
Liofilizowane Kultury Bakteryjne Do Sera Gouda 242- Oferty
-
- Dane i opinie o robimywedliny.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Jogurty, kefiry i desery mleczne od robimywedliny.pl
Warianty tego produktu
-
18,71złKultury bakterii do sera gouda
-
- Dane i opinie o rafex.eu
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Jogurty, kefiry i desery mleczne od rafex.eu
Warianty tego produktu
-
21,20złKultury Bakterii Do Sera Gouda
-
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 18,71zł
Liofilizowane Kultury Bakteryjne Do Sera Gouda 242 - Opinie
Klienci, którzy kupili Liofilizowane Kultury Bakteryjne Do Sera Gouda 242, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Produkty rekomendowane