Mak Biały 1kg Idealny do Rogali Marcińskich - Opis i dane produktu
-
Zgłoś

Mak biały jest produktem o wysokiej jakości. Smak jest nieco słodszy i bardziej delikatny niż zwykły mak niebieski, dlatego też wykorzystuje się go głównie w cukiernictwie, jako nadzienie do ciast i ciasteczek.
Biały mak zyskał swoją popularność, jako składnik Rogali Marcińskich, które wypieka się w bardzo dużych ilościach w Poznaniu z okazji dnia Świętego Marcina przypadającego 11 listopada. Rogale są tak popularne i pyszne, że przyjeżdżając do Poznania warto odwiedzić słynne "Rogalowe Muzeum Poznania" w którym to można dowiedzieć się o historii tego wypieku, jak i zaczerpnąć wiedzy i umiejętności z pieczenia tego specjału.
Biały mak zyskał swoją popularność, jako składnik Rogali Marcińskich, które wypieka się w bardzo dużych ilościach w Poznaniu z okazji dnia Świętego Marcina przypadającego 11 listopada. Rogale są tak popularne i pyszne, że przyjeżdżając do Poznania warto odwiedzić słynne "Rogalowe Muzeum Poznania" w którym to można dowiedzieć się o historii tego wypieku, jak i zaczerpnąć wiedzy i umiejętności z pieczenia tego specjału.
Kupując rogale Marcińskie warto zwrócić uwagę, czy dany wypiek posiada specjalny Certyfikat Regionalny "Chronionego Prawem Unii Europejskiej" świadczący o ich oryginalności.
- świąteczna kutia, makówki
- makowce
- pierogi z nadzieniem słodkim
- posypka do pieczywa i ciast
- dodatek do dania makaron z makiem
Do czego używać białego maku?
- Rogale Marcińskie, regionalny produkt z Poznania- świąteczna kutia, makówki
- makowce
- pierogi z nadzieniem słodkim
- posypka do pieczywa i ciast
- dodatek do dania makaron z makiem
Waga 300 g to 1 porcja rogali wg przepisu dołączanego do przesyłki.
DO KAŻDEGO ZAMÓWIENIA DOŁĄCZAMY PRZEPIS NA ORYGINALNE ROGALE MARCIŃSKIE!
DO KAŻDEGO ZAMÓWIENIA DOŁĄCZAMY PRZEPIS NA ORYGINALNE ROGALE MARCIŃSKIE!
Sprawdzony przepis na "Rogale Marcińskie"
Ciasto drożdżowe- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżka suchych drożdży (12g)
- 1 jajko
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 225 g masła, w temperaturze pokojowej
(z tego 2 łyżki odjąć do ciasta)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami, pod koniec dodając 2 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrobić ciasto, bardzo krótko - tylko do połączenia; powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt owinąć szczelnie folią i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.
Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.
Nadzienie
Ponadto
Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda (reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę).
Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 - 50 minut lub do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.
Lukier
Składniki rozetrzeć w naczyniu grzbietem łyżki, do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.
Smacznego!
*zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.
Nadzienie
- 300 g białego maku
- 100 g masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g zblanszowanych migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
Ponadto
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania
Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda (reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę).
Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 - 50 minut lub do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 3 łyżki gorącej wody
Składniki rozetrzeć w naczyniu grzbietem łyżki, do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.
Smacznego!
Składniki
100% mak białyWartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 2263 kJ / 539 kcal Tłuszcz- 42,9g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 5,5g Węglowodany- 4,2g - w tym cukry 3,2g Błonnik - 20,5g Białko - 23,7g Sól - 0,02g*zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Informacje dodatkowe
Przechowywać w szczelnym opakowaniu z dala od wilgoci. Bez Konserwantów, bez GMO.Masa netto: 1000 g
Wygodne mocne opakowania
Wszelkie surowce roślinne, kasze, mąki, zioła, herbaty, suszone owoce i warzywa, które oferujemy w naszym sklepie ze zdrową żywnością, pakujemy w wysokiej jakości opakowania typu doypack, które:- są bezpieczne i dopuszcza się je do bezpośredniego kontaktu z żywnością,
- są mocne i szczelne, dzięki czemu zawartość nie wywietrzeje i na długo zachowa świeżość, aromat i cenne właściwości,
- posiadają strunowe zamknięcie, co jest bardzo funkcjonalne, szczególnie w przypadku sypkich produktów,
- mają rozłożyste dno, dzięki czemu bez trudu utrzymują się w pozycji stojącej i nie przewracają się.
Alergeny
Produkt może zawierać alergeny tj. gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję. Niektóre produkty naturalnie nie zawierają glutenu, ale nie jesteśmy w 100% zapewnić o całkowitym braku alergenów mimo wszelkich starań z racji pakowania w Naszym zakładzie produktów zawierających alergeny.
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Marka | Green Essence |
Waga (g) ?Miara masy produktu, wyrażana najczęściej w gramach lub kilogramach. Jest istotna zarówno dla konsumentów, którzy chcą kontrolować ilość spożywanych kalorii i składników odżywczych, jak i dla producentów, którzy muszą zapewnić zgodność z regulacjami dotyczącymi etykietowania i sprzedaży. Poprawne określenie wagi ma kluczowe znaczenie dla rzetelności handlu i zadowolenia klienta. | 1000 |
Cechy ?Cechy w produktach spożywczych to ich charakterystyczne właściwości, takie jak smak, konsystencja, składniki, wartość odżywcza, termin ważności, opakowanie, producent itp. Te elementy wpływają na jakość, bezpieczeństwo i atrakcyjność produktu dla konsumenta oraz pozwalają na dokonanie świadomego wyboru podczas zakupów spożywczych. | Nie zawiera cukru, Nie zawiera substancji zbrylających |
Produkty rekomendowane
Mak Biały 1kg Idealny do Rogali Marcińskich - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Produkty rekomendowane
Mak Biały 1kg Idealny do Rogali Marcińskich- Oferty
-
- Dane i opinie o inpostfresh.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Bakalie od inpostfresh.pl
Warianty tego produktu
-
32,95złZielona esencja Mak biały 1 kg - Idealny do Rogali Marcińskich
-
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 32,95zł
Często kupowane razem
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane
Wybrane oferty
?
Mak Biały 1kg Idealny do Rogali Marcińskich - Opinie
Klienci, którzy kupili Mak Biały 1kg Idealny do Rogali Marcińskich, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Produkty rekomendowane