Targroch Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno 1000Ml - Opis i dane produktu
-
Zgłoś
OLEJ RZEPAKOWY TŁOCZONY NA ZIMNO NIERAFINOWANY
Obowiązkowy produkt w każdej polskiej kuchni, uznawany za jeden z najzdrowszych tłuszczów, uniwersalny i ogólnodostępny. Powstaje z nasion rzepaku – charakterystycznej, oleistej rośliny o żółtych kwiatach. W Polsce, pod względem powierzchni upraw, rzepak jest wyprzedzany jedynie przez pszenżyto i pszenicę. Tłoczony na zimno, czyli nierafinowany, zyskuje jeszcze więcej smaku i prozdrowotnych właściwości. Do produkcji 1 litra oleju rzepakowego wykorzystuje się aż 3 kilogramy nasion!
^ WYSOKA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3
Złoto z polskich pól
Olej rzepakowy jest obecnie najpopularniejszym tłuszczem roślinnym. Ze względu na prawidłowy stosunek omega-6 i omega-3 oraz niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, uznawany jest za bardzo zdrowy i zalecany w zbilansowanej diecie. Wśród wszystkich tłuszczów roślinnych charakteryzuje się najwyższą zawartością kwasu linolenowego i oleinowego. Dlatego olej rzepakowy – tłoczony na zimno lub nie – jest bardziej rekomendowany do codziennego spożycia niż np. olej słonecznikowy.
Co zawiera olej rzepakowy?
Na naszej szerokości geograficznej szczególnie istotny jest obecny w oleju rzepakowym kwas linolenowy. To wielonasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-3, którego organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Jego niedobory wpływają na złą kondycję skóry – przesuszenie, brak elastyczności oraz szybsze starzenie i pojawianie się zmarszczek. Z kolei kwas oleinowy jest przedstawicielem grupy NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, z grupy omega-9. Jego prawidłowy poziom wpływa na odpowiednie funkcjonowanie całego organizmu – od układu pokarmowego, przez sercowo-naczyniowy, aż po wsparcie profilaktyki wielu chorób, także nowotworowych.
Oliwa Północy
Najbogatszym źródłem kwasu oleinowego, choć niekoniecznie najzdrowszym tłuszczem roślinnym w ogóle, jest podstawowy składnik kuchni śródziemnomorskiej – oliwa. Olej rzepakowy dzięki wysokiej zawartości tego organicznego związku chemicznego bywa nazywany Oliwą Północy. Pod tym względem znacznie przewyższa pozostałe tłuszcze roślinne, gdyż kwas oleinowy występuje w nich raczej w ilościach śladowych.
Na co dzień i na diecie
Olej rzepakowy przez wielu konsumentów traktowany jest przede wszystkim jako produkt do smażenia – do czego zresztą doskonale się nadaje dzięki wysokiej temperaturze dymienia. Sięgając po niego warto kierować się nie tylko względami praktycznymi, ale też prozdrowotnymi. Ten popularny tłuszcz roślinny zawiera witaminy A, E i K oraz sterole roślinne – składniki szczególnie ważne dla osób borykających się z wysokim poziomem cholesterolu. Oleju rzepakowego zdecydowanie nie należy unikać i nie łączyć z problemem nadwagi. Kwasy tłuszczowe są niezbędne dla rozwoju i prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a zawarte jedynie w wąskiej grupie produktów. Najważniejsze, by wybrać dobrej jakości olej rzepakowy i spożywać go w zalecanych ilościach. Warto także pamiętać, że naturalny olej nierafinowany najlepiej spożywać na zimno – do sałatek, dipów czy bruschetty – a rafinowany stosować w przypadku obróbki termicznej. Wtedy zachowuje najwięcej dobroczynnych składników.
Jaki olej rzepakowy wybrać?
Olej z nasion rzepaku sam w sobie jest niezwykle cenny. Najlepszym wyborem będzie jednak naturalny olej rzepakowy tłoczony na zimno, z rzepaku bezerukowego. Proces tłoczenia w temperaturze nieprzekraczającej 40°C pozwala zachować niemal wszystkie wartości odżywcze. Jego dodatkowym walorem jest bogatszy smak, głębszy kolor i wyraźny aromat. Produkowany w ten sposób olej rzepakowy jest nierafinowany, czyli nieoczyszczony, a więc uznawany za bardziej wartościowy. Powstaje z wyselekcjonowanych ziaren rzepaku, poddawanych zgniataniu lub wyciskaniu – bez użycia wysokiej temperatury. Na jakość każdego tłuszczu roślinnego wpływa także sposób przechowywania. Dlatego proponowany przez nas olej rzepakowy tłoczony na zimno przechowujemy w szklanych, ciemnych butelkach, w chłodnym i zacienionym miejscu.
Składniki
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Zastosowanie
Olej rzepakowy doskonale nadaje się do sałatek, surówek oraz innych dań serwowanych na zimno.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie - jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Marka | Targroch |
Rodzaj ?Rodzaj określa typ oliwy lub oleju, np. oliwa extra virgin, olej kokosowy czy olej lniany. Każdy z nich charakteryzuje się innym smakiem, właściwościami odżywczymi i zastosowaniem w kuchni. Wybór odpowiedniego rodzaju zależy od preferencji oraz sposobu użycia. | Olej rzepakowy |
Cechy ?Cechy w produktach spożywczych to ich charakterystyczne właściwości, takie jak smak, konsystencja, składniki, wartość odżywcza, termin ważności, opakowanie, producent itp. Te elementy wpływają na jakość, bezpieczeństwo i atrakcyjność produktu dla konsumenta oraz pozwalają na dokonanie świadomego wyboru podczas zakupów spożywczych. | Nie zawiera konserwantów, Produkt wegański |
Certyfikat ?Certyfikat w żywności to potwierdzenie zgodności produktu z określonymi standardami jakości, takimi jak brak GMO, sztucznych dodatków czy produkcja z poszanowaniem środowiska. Pomaga konsumentom wybierać produkty spełniające ich oczekiwania zdrowotne i etyczne. | Ekologiczny |
Dystrybucja | None |
Produkty rekomendowane
Targroch Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno 1000Ml - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Produkty rekomendowane
Wybrane oferty
-
- Dane i opinie o swiatsupli.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Oliwy i oleje od swiatsupli.pl
Warianty tego produktu
-
19,39zł■ Zdrowa Żywność Targroch Olej rzepakowy 1000ml ■ NATYCHMIASTOWA WYSYŁKA
-
- Dane i opinie o marketbio.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Oliwy i oleje od marketbio.pl
Warianty tego produktu
-
24,99złOlej Rzepakowy Tłoczony na Zimno 1 l - Targroch
-
- Dane i opinie o delikatesyznatury.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Oliwy i oleje od delikatesyznatury.pl
Warianty tego produktu
-
20,69złOlej Rzepakowy Tłoczony na Zimno 1L - Targroch
Targroch Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno 1000Ml - Pozostałe oferty
-
- Dane i opinie o mybionic.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Oliwy i oleje od mybionic.pl
Warianty tego produktu
-
23,00złTargroch Olej rzepakowy 1000 ml - WYSYŁAMY W 24H!
-
- Dane i opinie o nabea.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Oliwy i oleje od nabea.pl
Warianty tego produktu
-
23,99złTargroch Olej rzepakowy 1000 ml
-
- Dane i opinie o Bionic
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Oliwy i oleje od Bionic
Warianty tego produktu
-
24,12złTargroch Olej rzepakowy 1000 ml
-
- Dane i opinie o naturalset.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Oliwy i oleje od naturalset.pl
Warianty tego produktu
-
25,00złOlej rzepakowy 1000ml Targroch
-
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 19,39zł
Targroch Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno 1000Ml - Opinie
Klienci, którzy kupili Targroch Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno 1000Ml, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Produkty rekomendowane