Biooil Olej Rydzowy Z Lnianki Tłoczony Na Zimno Nieoczyszczony 250Ml - Opis i dane produktu
-
Zgłoś
Olej z lnianki, popularnie nazywany również olejem rydzowym to bardzo charakterystyczny tłuszcz. Tłoczony jest z lnicznika siewnego (Camelina sativa), który nazywany bywa również ryżykiem, rydzykiem, judrą, rydzem. W Polsce olej rydzowy znany jest od dawna – był popularny, ale z czasem zaczęły go wypierać inne wchodzące na rynek oleje. Dzisiaj, olej z lnianki na nowo zdobywa serca Polaków i coraz częściej gości w naszej rodzimej kuchni. Dlaczego warto sięgnąć po olej rydzowy? Jak go zastosować?
Smak i zapach oleju z lnianki
Olej z lnianki (olej rydzowy) to bardzo charakterystyczny tłuszcz roślinny. Ma ciekawy intensywny smak i zapach – przyrównywany jest do smaku musztardy lub cebuli, jednak każde podniebienie będzie odczuwało go nieco inaczej. Jego barwa zwykle jest ciemno-złotawa, wpadająca w pomarańcz. Ubarwienie oleju może być jednak nieco inne – wszystko zależy od odmiany lnicznika oraz warunków glebowych, jakie zapewniono roślinie w czasie wzrostu.
Skład oleju rydzowego (z lnianki)
Olej rydzowy jest bardzo bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – około połowę stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, należące do grupy omega-3 oraz omega-6. Warto podkreślić, że olej rydzowy jest również znakomitym źródłem naturalnej witaminy A, B i E.
Stosowanie oleju z lnianki (rydzowego)
Olej z lnicznika (rydzowy) tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczony powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy na nim smażyć, piec, gotować ani podgrzewać. Olej rydzowy daje wiele możliwości kulinarnych – ma bardzo ciekawy smak i przyjemny kolor, będzie więc znakomitym uzupełnieniem wielu potraw/
Przechowywanie
Olej rydzowy należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.
Wartość odżywcza w 100 g produktu 3700kJ/900kcal
Tłuszcz 100g
w tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 9 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 37 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 54 g
Węglowodany 0g
w tym:
cukry 0g
białko 0g
sól 0g
UWAGA! W ZWIĄZKU Z KRÓTKĄ DATĄ WAŻNOŚCI TOWARU, PRODUKT JEST TŁOCZONY NA ZAMÓWIENIE KLIENTA!
Termin przydatności: 6 miesiące
Smak i zapach oleju z lnianki
Olej z lnianki (olej rydzowy) to bardzo charakterystyczny tłuszcz roślinny. Ma ciekawy intensywny smak i zapach – przyrównywany jest do smaku musztardy lub cebuli, jednak każde podniebienie będzie odczuwało go nieco inaczej. Jego barwa zwykle jest ciemno-złotawa, wpadająca w pomarańcz. Ubarwienie oleju może być jednak nieco inne – wszystko zależy od odmiany lnicznika oraz warunków glebowych, jakie zapewniono roślinie w czasie wzrostu.
Skład oleju rydzowego (z lnianki)
Olej rydzowy jest bardzo bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – około połowę stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, należące do grupy omega-3 oraz omega-6. Warto podkreślić, że olej rydzowy jest również znakomitym źródłem naturalnej witaminy A, B i E.
Stosowanie oleju z lnianki (rydzowego)
Olej z lnicznika (rydzowy) tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczony powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy na nim smażyć, piec, gotować ani podgrzewać. Olej rydzowy daje wiele możliwości kulinarnych – ma bardzo ciekawy smak i przyjemny kolor, będzie więc znakomitym uzupełnieniem wielu potraw/
Przechowywanie
Olej rydzowy należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.
Wartość odżywcza w 100 g produktu 3700kJ/900kcal
Tłuszcz 100g
w tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 9 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 37 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 54 g
Węglowodany 0g
w tym:
cukry 0g
białko 0g
sól 0g
UWAGA! W ZWIĄZKU Z KRÓTKĄ DATĄ WAŻNOŚCI TOWARU, PRODUKT JEST TŁOCZONY NA ZAMÓWIENIE KLIENTA!
Termin przydatności: 6 miesiące
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Marka | Laboratorium Biooil |
Rodzaj ?Rodzaj określa typ oliwy lub oleju, np. oliwa extra virgin, olej kokosowy czy olej lniany. Każdy z nich charakteryzuje się innym smakiem, właściwościami odżywczymi i zastosowaniem w kuchni. Wybór odpowiedniego rodzaju zależy od preferencji oraz sposobu użycia. | Olej rydzowy |
Cechy ?Cechy w produktach spożywczych to ich charakterystyczne właściwości, takie jak smak, konsystencja, składniki, wartość odżywcza, termin ważności, opakowanie, producent itp. Te elementy wpływają na jakość, bezpieczeństwo i atrakcyjność produktu dla konsumenta oraz pozwalają na dokonanie świadomego wyboru podczas zakupów spożywczych. | Nie zawiera konserwantów |
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane
Biooil Olej Rydzowy Z Lnianki Tłoczony Na Zimno Nieoczyszczony 250Ml - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Produkty rekomendowane
Biooil Olej Rydzowy Z Lnianki Tłoczony Na Zimno Nieoczyszczony 250Ml- Oferty
-
- Dane i opinie o fit-zone.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Oliwy i oleje od fit-zone.pl
Warianty tego produktu
-
15,45złBIOOIL Olej Rydzowy z lnianki tłoczony na zimno nieoczyszczony 250ml
-
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 15,45zł
Często kupowane razem
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane
Zobacz także
Wybrane oferty
?
Biooil Olej Rydzowy Z Lnianki Tłoczony Na Zimno Nieoczyszczony 250Ml - Opinie
Klienci, którzy kupili Biooil Olej Rydzowy Z Lnianki Tłoczony Na Zimno Nieoczyszczony 250Ml, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Produkty rekomendowane