Marketing usług hotelarskich Podręcznik - Opis i dane produktu
-
Zgłoś
Książka przedstawia w sposób praktyczny podstawowe wiadomości z marketingu, a ćwiczenia przeznaczone do samodzielnego wykonania umożliwiają uczniom połączenie teorii z praktyką.
Nr dopuszczenia MEN 24/2007
Podręcznik składa się z siedmiu rozdziałów:
● rozdział I zawiera zagadnienia dotyczące marketingu oraz rynku usług hotelarskich;
● rozdział II przedstawia poszczególne instrumenty marketingowe (produkt/usługa, cena, dystrybucja, promocja, personel);
● rozdział III uczy, w jaki sposób zaprojektować i przeprowadzić proste badania marketingowe w hotelu;
● rozdział IV przedstawia zagadnienia z dziedziny zarządzania marketingowego w przedsiębiorstwach hotelarskich;
● rozdział V zawiera elementy planowania działalności marketingowej oraz uczy, jak sporządzić prosty plan marketingowy;
● rozdział VI ostatni wyjaśnia zastosowanie mierników oceny działalności hotelarskiej.
Podręcznik został opracowany w oparciu o podstawę programową oraz standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu technik hotelarstwa.
Spis treści
Rozdział I.
Podstawowe wiadomości o marketingu i rynku usług hotelarskich
1.1. Pojęcie słowa „marketing”.
1.2. Podstawowe orientacje marketingowe
1.3. Pojęcie „rynek” i „mechanizm rynkowy”
1.4. Podmioty rynku
1.5. Elementy rynku
1.6. Segmentacja rynku
1.7. Postępowanie nabywców – typologia zachowań
1.8. Koszty utraty klientów
Rozdział II.
Instrumenty marketingu
2.1. Pojęcie „marketing mix”
2.2. Klasyfi kacja produktu / usługi
2.3. Produkt (usługa) i jego warstwy
2.4. Polityka kształtowania produktu (usługi) i wyrabiania marki
2.5. Znaczenie i miejsce serwisu w marketingu
2.6. Cykl życia produktu (usługi) na rynku
2.7. Strategie wprowadzania produktu (usługi) na rynek
2.8. Analiza portfelowa
2.9. Rodzaje cen
2.10. Rodzaje rabatów
2.11. Funkcje cen i strategie cenowe
2.12. Kształtowanie warunków transakcji
2.13. Przegląd cenników hotelowych na lokalnym rynku
2.14. Inicjowanie i reagowanie na zmiany cen
2.15. Istota i miejsce dystrybucji w marketingu mix
2.16. Rodzaje kanałów dystrybucji
2.17. Strategie dystrybucji
2.18. Zalety i wady pośredników handlowych
2.19. Penetracja rynku
2.20. Logistyka dystrybucji
2.21. Zastosowanie systemów logistycznych w hotelarstwie
2.22. Wpływ dystrybucji na poziom zapasów
2.23. Defi nicja i cele promocji
2.24. Elementy promocji mix
2.25. Problemy związane z projektowaniem reklam
2.26. Model AIDA
2.27. Rodzaje reklam
2.28. Reklama zewnętrzna OUTDOOR
2.29. Rodzaje kampanii reklamowych
2.30. Projekt kampanii reklamowej hotelu
2.31. Mierzenie skuteczności reklamy
2.32. Public relations jako element promocji
2.33. Metody aktywizacji sprzedaży
2.34. Piąty element – ludzie
2.35. Analiza umiejętności pracowników hotelu
2.36. Pojęcie negocjacji
2.37. Plan negocjacji
2.38. Przebieg procesu negocjacji
Rozdział III.
Badania marketingowe
3.1. Przedmiot i cel badań marketingowych
3.2. Marketingowy system informacji
3.3. Metody badań
3.4. Metody budowania kwestionariusza
3.5. Rodzaje skal pomiarowych
3.6. Badania marketingowe usług hotelarskich
3.7. Metody pośrednich pomiarów sondażowych
3.8. Projekt ankiety pocztowej
3.9. Projekt kwestionariusza wykładanego w pokoju hotelowym
3.10. Redakcja i zliczanie danych
Rozdział VI.
Zarządzanie marketingowe w przedsiębiorstwach hotelarskich
4.1. Misja i cel przedsiębiorstwa hotelarskiego
4.2. Podstawowe koncepcje w zarządzaniu marketingowym
4.3. Organizacja działu marketingu
4.4. Zarządzanie różnicowaniem usług
4.5. Zarządzanie jakością usług i wydajnością
4.6. Analiza SWOT
4.7. Marketing wewnętrzny personelu
4.8. Kontrola działalności marketingowej
Rozdział V.
Planowanie działalności marketingowej
5.1. Rodzaje planowania
5.2. Planowanie marketingowe
5.3. Planowanie strategii produktu (usługi)
5.4. Planowanie strategii ceny
5.5. Planowanie strategii dystrybucji
5.6. Planowanie strategii promocji
5.7. Planowanie strategii w zatrudnieniu
5.8. Planowanie strategii badania marketingowego
5.9. Elementy planu marketingowego
5.10. Opracowanie planu marketingowego
Rozdział VI.
Mierniki oceny działalności hotelarskiej
6.1. Mierniki ilościowe
6.2. Mierniki jakościowe
6.3. Mierniki wartościowe
6.4. Zadania na wskaźnikach
Nr dopuszczenia MEN 24/2007
Podręcznik składa się z siedmiu rozdziałów:
● rozdział I zawiera zagadnienia dotyczące marketingu oraz rynku usług hotelarskich;
● rozdział II przedstawia poszczególne instrumenty marketingowe (produkt/usługa, cena, dystrybucja, promocja, personel);
● rozdział III uczy, w jaki sposób zaprojektować i przeprowadzić proste badania marketingowe w hotelu;
● rozdział IV przedstawia zagadnienia z dziedziny zarządzania marketingowego w przedsiębiorstwach hotelarskich;
● rozdział V zawiera elementy planowania działalności marketingowej oraz uczy, jak sporządzić prosty plan marketingowy;
● rozdział VI ostatni wyjaśnia zastosowanie mierników oceny działalności hotelarskiej.
Podręcznik został opracowany w oparciu o podstawę programową oraz standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu technik hotelarstwa.
Spis treści
Rozdział I.
Podstawowe wiadomości o marketingu i rynku usług hotelarskich
1.1. Pojęcie słowa „marketing”.
1.2. Podstawowe orientacje marketingowe
1.3. Pojęcie „rynek” i „mechanizm rynkowy”
1.4. Podmioty rynku
1.5. Elementy rynku
1.6. Segmentacja rynku
1.7. Postępowanie nabywców – typologia zachowań
1.8. Koszty utraty klientów
Rozdział II.
Instrumenty marketingu
2.1. Pojęcie „marketing mix”
2.2. Klasyfi kacja produktu / usługi
2.3. Produkt (usługa) i jego warstwy
2.4. Polityka kształtowania produktu (usługi) i wyrabiania marki
2.5. Znaczenie i miejsce serwisu w marketingu
2.6. Cykl życia produktu (usługi) na rynku
2.7. Strategie wprowadzania produktu (usługi) na rynek
2.8. Analiza portfelowa
2.9. Rodzaje cen
2.10. Rodzaje rabatów
2.11. Funkcje cen i strategie cenowe
2.12. Kształtowanie warunków transakcji
2.13. Przegląd cenników hotelowych na lokalnym rynku
2.14. Inicjowanie i reagowanie na zmiany cen
2.15. Istota i miejsce dystrybucji w marketingu mix
2.16. Rodzaje kanałów dystrybucji
2.17. Strategie dystrybucji
2.18. Zalety i wady pośredników handlowych
2.19. Penetracja rynku
2.20. Logistyka dystrybucji
2.21. Zastosowanie systemów logistycznych w hotelarstwie
2.22. Wpływ dystrybucji na poziom zapasów
2.23. Defi nicja i cele promocji
2.24. Elementy promocji mix
2.25. Problemy związane z projektowaniem reklam
2.26. Model AIDA
2.27. Rodzaje reklam
2.28. Reklama zewnętrzna OUTDOOR
2.29. Rodzaje kampanii reklamowych
2.30. Projekt kampanii reklamowej hotelu
2.31. Mierzenie skuteczności reklamy
2.32. Public relations jako element promocji
2.33. Metody aktywizacji sprzedaży
2.34. Piąty element – ludzie
2.35. Analiza umiejętności pracowników hotelu
2.36. Pojęcie negocjacji
2.37. Plan negocjacji
2.38. Przebieg procesu negocjacji
Rozdział III.
Badania marketingowe
3.1. Przedmiot i cel badań marketingowych
3.2. Marketingowy system informacji
3.3. Metody badań
3.4. Metody budowania kwestionariusza
3.5. Rodzaje skal pomiarowych
3.6. Badania marketingowe usług hotelarskich
3.7. Metody pośrednich pomiarów sondażowych
3.8. Projekt ankiety pocztowej
3.9. Projekt kwestionariusza wykładanego w pokoju hotelowym
3.10. Redakcja i zliczanie danych
Rozdział VI.
Zarządzanie marketingowe w przedsiębiorstwach hotelarskich
4.1. Misja i cel przedsiębiorstwa hotelarskiego
4.2. Podstawowe koncepcje w zarządzaniu marketingowym
4.3. Organizacja działu marketingu
4.4. Zarządzanie różnicowaniem usług
4.5. Zarządzanie jakością usług i wydajnością
4.6. Analiza SWOT
4.7. Marketing wewnętrzny personelu
4.8. Kontrola działalności marketingowej
Rozdział V.
Planowanie działalności marketingowej
5.1. Rodzaje planowania
5.2. Planowanie marketingowe
5.3. Planowanie strategii produktu (usługi)
5.4. Planowanie strategii ceny
5.5. Planowanie strategii dystrybucji
5.6. Planowanie strategii promocji
5.7. Planowanie strategii w zatrudnieniu
5.8. Planowanie strategii badania marketingowego
5.9. Elementy planu marketingowego
5.10. Opracowanie planu marketingowego
Rozdział VI.
Mierniki oceny działalności hotelarskiej
6.1. Mierniki ilościowe
6.2. Mierniki jakościowe
6.3. Mierniki wartościowe
6.4. Zadania na wskaźnikach
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Autor | Stefański Adam |
Wybrane wydawnictwa ?Wybrane wydawnictwa to renomowane firmy, które publikują książki, znane z wysokiej jakości, różnorodności tytułów i często specjalizujące się w konkretnych gatunkach literatury. | REA |
Okładka ?Okładka książki to zewnętrzna część, która chroni i prezentuje treść. To pierwszy element, który przyciąga uwagę czytelników, zawierając tytuł, autora i grafikę. | Miękka |
Format | 16.5x23.5 cm |
Rok wydania ?Rok, w którym książka została opublikowana i dostępna dla czytelników. Pomaga określić, jak dawno została wydana. | 2009 |
Ilość stron ?Ilość stron to liczba kartek z tekstem wewnątrz książki, która określa jej długość i objętość treści. | 210 |
Szkoła ?Rodzaj szkoły wskazuje, do jakiego typu placówki edukacyjnej przeznaczone są podręczniki, uwzględniając różnice między nimi, co pozwala dopasować materiały do programu nauczania. | Szkoła średnia |
Przedmiot ?Przedmiot w podręcznikach szkolnych to konkretna dziedzina nauki lub temat, który jest omawiany i uczony w danej książce. | Przedmioty zawodowe |
Rodzaj ?Rodzaj książki w podręcznikach szkolnych określa jej formę i treść. | Tradycyjne podręczniki |
Język oryginału | Polski |
ISBN | 9788375441499 |
Produkty rekomendowane
Marketing usług hotelarskich Podręcznik - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Produkty rekomendowane
Marketing usług hotelarskich Podręcznik- Oferty
-
- Dane i opinie o podrecznikowo.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
Warianty tego produktu
-
38,00złMarketing usług hotelarskich Podręcznik Technik hotelarstwa
-
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 38,00zł
Często kupowane razem
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane
Wybrane oferty
?
Marketing usług hotelarskich Podręcznik - Opinie
Klienci, którzy kupili Marketing usług hotelarskich Podręcznik, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Produkty rekomendowane