Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu

Książka wydana w 2004 roku. Autor książki: Teresa Mossor-Pietraszewska. Okładka: Miękka. Kod ISBN: 9788301142544
4,8
2 opinie
86,10
Program Ochrony Kupujących
Darmowa wysyłka
Kup do 08:00 - wysyłka dzisiaj
Ikona zapakuj na prezent
Zapakuj na prezent

Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu - Opis i dane produktu

Warszawa 2014, wydanie 1, format 140 x 205, objętość 452 str., oprawa miękkaNajnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Książka uświadamia czytelnikom ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, diety cud, ksenobiotyki itp.Spis treściPRZEDMOWAALFABETYCZNY WYKAZ HASEŁI. WSTĘP1. Pojęcie zdrowia oraz jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i związane ze stylem życia2. Relacje między żywnością, żywieniem i zdrowiemII. ŻYWNOŚĆ1. Definicje i podział produktów żywnościowych2. Jakość żywności i jej uwarunkowania3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności4. Biotechnologia w produkcji żywności5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie6. Znakowanie żywności7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywnościIII. ŻYWIENIE1. Istota racjonalnego żywienia i podstawowe pojęcia z tym związane2. Podstawowe składniki pożywienia3. Żywność jako źródło składników odżywczych4. Trawienie i przyswajanie pożywienia5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna7. Żywienie dietetyczne8. Interakcje leków ze składnikami żywnościIV. ZDROWIE1. Biologiczne podstawy zdrowia2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka4. Inne zagrożenia dla zdrowia5. Instrumenty polityki prozdrowotnej...

Podstawowe informacje

Tematyka ? Diety i odchudzanie, Zdrowie i ćwiczenia
Autor Teresa Mossor-Pietraszewska
Format 14.2x20.5cm
Wybrani autorzy ? Praca zbiorowa
Wybrane wydawnictwa ? PWN
Rok wydania ? 2004
Język oryginału Polski
Ilość stron ? 450
Okładka ? Miękka
ISBN 9788301142544
Dystrybucja None

Produkty rekomendowane

Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu - Opinie

Klienci, którzy kupili Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.

4,8
2 opinie
/
100%
akcja
/
0%
fabuła
/
100%
jakość wydania
Liczba głosów: 2 Liczba opinii: 2
Ocena: 5/5
Zaufana Opinia potwierdzona zakupem
Książka bardzo ciekawa, szybko się czyta, można bardzo wiele z niej wynieść, polecam!
Zalety
akcja
jakość wydania
Wady
fabuła
Ocena: 4,5/5
Zaufana Opinia potwierdzona zakupem
Książka ładnie wydana
Kupiono w
Skomentuj opinię

Produkty rekomendowane

Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu - Pytania i odpowiedzi

Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.

Produkty rekomendowane

Wybrane oferty

Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu - Pozostałe oferty

Historia cen - trend cenowy

Aktualnie najniższa cena: 70,49

Często kupowane razem

Produkty rekomendowane