Margaryna czy masło

Książka wydana w 1999 roku. Autor książki: Dąbrowski. Okładka: Miękka. Kod ISBN: 8386737697
5,0
4 opinie
Wysyłka od 8,99 zł
Wysyłka w 1 dzień

Margaryna czy masło - Opis i dane produktu

Z pytaniem zawartym w tytule każdy z nas boryka się na co dzień. Czy nasz wybór jest świadomy? Czy jesteśmy pewni co do jego słuszności? Jeśli na szalę położymy nasze zdrowie, stan naszego serca i długość naszego życia informacje zawarte w tej książce okażą się bezcenne.
Książka nie ogranicza się jedynie do tytułowego wyboru, szeroko wyjaśnia współczesny poziom wiedzy na temat naszego odżywiania, chemii dodawanej nam do jedzenia (tajemnicze E-123, E …), czy substancji naturalnych typu cholesterol.
Jeśli chcemy szanować nasz organizm, prawidłowo go odżywiać by mógł się nam zrewanżować co najmniej stuletnią wyrozumiałością wykorzystajmy na co dzień informacje zawarte w tej książce.

Fragment:
Powszechne zainteresowanie, a jednocześnie zaniepokojenie budzi problem szerzenia się chorób cywilizacyjnych. Są to: miażdżyca tętnic (mózgu, wieńcowych, kończyn i innych narządów ważnych dla życia i zdrowia), nadciśnienie, cukrzyca, choroby zwyrodnieniowe, nadwaga, osteoporoza, przewlekłe zapalenie wątroby, choroby uczuleniowe, łuszczyca i wiele innych.
Zagrożenie zdrowia i możliwość zapobiegania chorobom powinien znać każdy, niezależnie od tego, w jakim stopniu może mu to być przydatne. Posiadanie wiedzy z zakresu chorób cywilizacyjnych, a szczególnie miażdżycy tętnic, może przyczynić się do zachowania zdrowia własnego i swoich najbliższych. Być może niejeden czytelnik stwierdzi, że wiadomości zawarte w tej książce nie dotyczą go jeszcze bezpośrednio, najwłaściwsza jest jednak chwila, by mówić o zapobieganiu, gdy się jest zdrowym i jeszcze bezpośrednio nie zagrożonym.
Wrogiem nr 1, który najbardziej nam zagraża, jest obecnie miażdżyca tętnic. Zaczyna się ona rozwijać już w dzieciństwie oraz stopniowo postępuje, powodując wyraźne objawy chorobowe dopiero w drugiej połowie życia. Najgroźniejsze powikłania miażdżycowe to udary mózgu, zawały serca i zgorzele. Te choroby występują tylko u niektórych osób, u wszystkich jednak miażdżyca przyspiesza ogólne starzenie się przez znaczne pogorszenie ukrwienia ważnych dla życia narządów. Miażdżyca, jako przyczyna zgonów w starszym wieku ma większe znaczenie, niż wynika to ze statystyki. Często bowiem powoduje ona niewydolność narządów najbardziej nią dotkniętych i jeśli na przykład przy głównym jej umiejscowieniu w sercu powstaje niewydolność krążenia, w trzustce – cukrzyca, w nerkach – mocznica, to przy takich zgonach statystyki milczą o miażdżycy, choć ona jest główną przyczyną.
Jeżeli przeciętna długość życia osiągnęła dziś około 70 lat, to dlatego, że na tyle, średnio biorąc, pozwala rozwój oraz długość trwania choroby miażdżycowej, na którą medycyna jak dotychczas nie wywarła większego wpływu. Wydatniejszy postęp ku zdrowej długowieczności może być osiągnięty przede wszystkim w walce z miażdżycą. Doskonałe efekty ograniczające rozwój miażdżycy mogą zapewnić: właściwa dieta, głodówka lekarska, a w przypadku stwierdzonego defektu genetycznego mechanizmu receptorowego – stosowna terapia farmakologiczna.
1. Długość życia
Istnieje pogląd, że normalna długość życia każdego organizmu jest siedmiokrotnie dłuższa niż okres od jego narodzin do pełni dojrzałości. Przyjmuje się, że faza całkowitej dojrzałości psychofizycznej organizmu ludzkiego następuje w wieku 20-25 lat. A więc stulatków powinniśmy uważać za osoby w średnim wieku. Normalna długość życia ludzkiego nie powinna być krótsza niż 150 lat. Karol Darwin głosił, że czas ludzkiego życia zaprogramowany jest na około 200 lat i żylibyśmy tak długo, gdybyśmy sami się nie zabijali i umieli żyć w zgodzie z prawami natury i ciała.
Na długość życia ludzkiego mają wpływ czynniki genetyczne i środowiskowe, a ponadto tzw. zegar biologiczny (komórkowy). Komórka ludzka w ciągu swego życia dzieli się około 50-60 razy i zużywa się, pracując coraz mniej wydajnie niż w młodości, a w końcu obumiera. Ograniczona ilość dzielenia się komórki wyznacza więc granice naszego życia.
Naukowcy są zdania, że znaczącym czynnikiem starzenia się komórki są zalegające w niej odpady toksycznych metabolitów i wolne rodniki (zob. str. 140).
Niezależnie od podanych wyżej przyczyn mających wpływ na długość życia, trzeba także wymienić trafność stawianych diagnoz oraz właściwą terapię. Należy podkreślić, że początek wszelkich chorób w większości przypadków ma swoje źródło w nieprawidłowym, negatywnym myśleniu człowieka o sobie i otoczeniu. Każda więc myśl to cegiełka naszego losu. Afirmacja życia służy zdrowiu.
Długowieczności sprzyja:
– prawidłowe pole życia,
– naturalne niskokaloryczne pożywienie,
– praca fizyczna, rekreacja i wypoczynek,
– okresowa głodówka lekarska,
– pogoda i optymizm (afirmacja),
– zerwanie z paleniem tytoniu,
– umiarkowane spożywanie alkoholu,
– dbanie o dostateczną ilość snu,
– unikanie nadmiernego działania promieni słonecznych,
– unikanie niskich temperatur,
– zabezpieczenie na starość warunków bytu,
– satysfakcja i przyjemność z wykonywanej pracy i seksu.

Podstawowe informacje

Tematyka ? Diety i odchudzanie
Autor Dąbrowski
Format 14 x 21 cm
Wybrane wydawnictwa ? Studio Astropsychologii
Rok wydania ? 1999
Okładka ? Miękka
ISBN 8386737697

Produkty rekomendowane

Margaryna czy masło - Opinie

Klienci, którzy kupili Margaryna czy masło, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.

5,0
4 opinie
/
0%
akcja
/
0%
fabuła
/
100%
jakość wydania
Liczba głosów: 4 Liczba opinii: 4
Ocena: 5/5
Szczerze mówiąc wolę margarynę ponieważ lepiej się nią smaruje pieczywo i na dodatek jest ona smaczniejsza niż zwykłe masło które przeważnie zawiera mało prawdziwego masła i jest to sama woda Myślę że moja opinia na ten temat pomoże wam przy tym życiowym wyborze .Pozdrawiam
Ocena: 5/5
Interesuję się zdrowym trybem życia, czyli również odżywianiem i ta książka przypadła mi do gustu. Cała wiedza została przedstawiona w przyjazny dla czytelnika sposób. Czytanie jej to przyjemność. Cena jest niska, więc polecam tą książkę każdemu.
Skomentuj opinię
Ocena: 5/5
Książka "Masło czy margaryna" to bardzo ciekawa lektura, którą z czystym sumieniem polecam tym, którzy interesują się zdrowym odżywianiem. Książka obala wiele mitów dotyczących odżywiania. Ja byłam zaskoczona. Do tego cena jest niska. Polecam.
Skomentuj opinię
Ocena: 5/5
obniżenie cholesterolu cholesterol jest bardzo ważny, by organizm każdego człowieka funkcjonował prawidłowo pamiętam jak była kampania o obniżenie cholesterolu bo sporo ludzi chorowało na miażdżyce i powodem było masło
Zalety
jakość wydania
Skomentuj opinię

Produkty rekomendowane

Margaryna czy masło - Pytania i odpowiedzi

Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.

Produkty rekomendowane

Margaryna czy masłoOferty

Historia cen - trend cenowy

Aktualnie najniższa cena: 16,70

Często kupowane razem

Produkty rekomendowane