Bezpieczeństwo i jakość żywności

Książka wydana w 2016 roku. Autor książki: Stanisław Kowalczyk. Okładka: Miękka. Kod ISBN: 9788301187323
5,0 5 0 1 głos Napisz opinię
86,10
Program Ochrony Kupujących
Darmowa wysyłka
Kup do 08:00 - wysyłka dzisiaj
Ikona zapakuj na prezent
Zapakuj na prezent

Bezpieczeństwo i jakość żywności - Opis i dane produktu

Bezpieczeństwo i jakość żywności

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN

EAN: 9788301187323

Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej.

Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej.

W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.

„Publikacja oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej i nie jest zwykłym kompendium wiedzy, ale również pokazuje uwarunkowania międzynarodowe, ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności.”

Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński

Autor: Kowalczyk Stanisław

Język: polski

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN

ISBN: 9788301187323

Rok wydania: 2022

Liczba stron: 416

Oprawa: Miękka

Format: 17.0x25.0cm

Ciężar: 0.69 kg

Typ publikacji: Książka

Kategoria: Kucharstwo. Żywność. Gastronomia

Podstawowe informacje

Tematyka ? Rolnictwo
Autor Stanisław Kowalczyk
ISBN 9788301187323
Wybrani autorzy ? Praca zbiorowa
Wybrane wydawnictwa ? PWN
Rok wydania ? 2016
Ilość stron ? 416
Okładka ? Miękka
Dystrybucja None

Produkty rekomendowane

Bezpieczeństwo i jakość żywności - Opinie

Klienci, którzy kupili Bezpieczeństwo i jakość żywności, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.

Produkty rekomendowane

Bezpieczeństwo i jakość żywności - Pytania i odpowiedzi

Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.

Produkty rekomendowane

Wybrane oferty

Bezpieczeństwo i jakość żywności - Pozostałe oferty

Pokaż wszystkie 16 ofert ?

Historia cen - trend cenowy

Aktualnie najniższa cena: 56,39

Często kupowane razem

Produkty rekomendowane