ProOrient Patelnia Wok 11 (30cm) 432 - Opis i dane produktu
-
Zgłoś

Chińska Duża Patelnia Wok Stal Węglowa OKRĄGŁE DNO Średnica 11 Cali 30cm JADE TEMPLE
Chińska Duża Patelnia Wok Stal Węglowa OKRĄGŁE DNO Średnica 11 Cali 30cm JADE TEMPLE
Opis: Patelnia wok ze stali węglowej 11 cali (ok. 30cm) z okrągłym dnem. Ten rozmiar patelni pozwala na przygotowanie jednorazowo potrawy dla 2 osób.
Wok ze stali węglowej to nieodłączne narzędzie kuchenne, każdego azjatyckiego kulinarnego mistrza !
Cechuje je szybki czas nagrzewaniem do bardzo wysokich temperatur. Dzięki obróbce w wysokiej temperaturze, potrawy smażone w woku przygotowywane są bardzo szybko i zdrowo. Krótki czas smażenia sprawia, że dania zachowują soczystość i aromat, przy tym nie tracąc cennych wartości odżywczych i witamin.
Cechuje je szybki czas nagrzewaniem do bardzo wysokich temperatur. Dzięki obróbce w wysokiej temperaturze, potrawy smażone w woku przygotowywane są bardzo szybko i zdrowo. Krótki czas smażenia sprawia, że dania zachowują soczystość i aromat, przy tym nie tracąc cennych wartości odżywczych i witamin.
Okrągły i półokrągły kształt woka powoduje, że temperatura rozchodzi się ku górze, gdzie na dole jest najwyższa, a u góry najniższa. Ma to dość istotne znacznie, gdyż kucharz może zręcznie manewrować patelnią i wykorzystywać wszystkie rejony temperaturowe. W praktyce wygląda to tak, że na brzegach mogą znajdywać się już wstępnie podsmażone warzywa, a na środku, gdzie jest najwyższa temperatura, będą smażyły się inne składniki, wymagające wyższej temperatury. Mieszanie składników potrawy dzięki podrzucaniu oraz smażenie metodą stir-fry, czyli smażenie na bardzo wysokiej temperaturze w połączeniu z energicznym mieszaniem - to coś na co czeka każdy amator kuchni orientalnej w oczekiwaniu na swojego pierwszego woka !
Uwielbiamy "podrzucać" patrząc na ogień oraz smażące się produkty ! :)
Zalety korzystania z chińskiego woka ze stali węglowej:
Zalety korzystania z chińskiego woka ze stali węglowej:
- szybkość przygotowywania potraw,
- wysoka temperatura smażenia,
- możliwość smażenia, gotowania, duszenia oraz gotowania na parze,
- niesamowicie smaczne i soczyste potrawy,
- zdrowe potrawy bogate w wartości odżywcze i witaminy,
- kontakt jedzenia z ogniem - naturalny proces obróbki,
- niesamowity Azjatycki klimat, rodem ze "street food'u" w Pekinie lub Shanghaj,
- odskocznia od codziennego przygotowywania potraw, które tak dobrze znamy.
Patelnie ze stali węglowej różnią się od tych, które znamy - dość znacząco.
Powszechnie znamy patelnie pokryte teflonem, które niestety przy dłuższym użytkowaniu tracą swoje właściwości, a teflon zaczyna odchodzić, przez co dalsze korzystanie z takiej patelni staje się, po prostu zwyczajnie niebezpieczne.
W przypadku patelni wok ze stali węglowej coś takiego nie ma miejsca, gdyż tradycyjny chiński wok, nie jest pokryty teflonem. Woki ze ze stali węglowej pokryte są powłoką węglową, która powstaje podczas procesu "wypalania woka", który opiszemy w dalszej części. Powłoka węglowa to naturalna powłoka, powstająca podczas procesu spalania oleju na rozgrzanej powierzchni patelni. Dzięki temu, smażone składniki nie przywierają do powierzchni woka.
Powszechnie znamy patelnie pokryte teflonem, które niestety przy dłuższym użytkowaniu tracą swoje właściwości, a teflon zaczyna odchodzić, przez co dalsze korzystanie z takiej patelni staje się, po prostu zwyczajnie niebezpieczne.
W przypadku patelni wok ze stali węglowej coś takiego nie ma miejsca, gdyż tradycyjny chiński wok, nie jest pokryty teflonem. Woki ze ze stali węglowej pokryte są powłoką węglową, która powstaje podczas procesu "wypalania woka", który opiszemy w dalszej części. Powłoka węglowa to naturalna powłoka, powstająca podczas procesu spalania oleju na rozgrzanej powierzchni patelni. Dzięki temu, smażone składniki nie przywierają do powierzchni woka.
Woki ze stali węglowej najczęściej możemy spotkać w kilku wersjach oraz wielu rozmiarach.
Najczęściej są to woki z okrągłym oraz płaskim dnem. Wszystkie są głębokie, a te drugie mają dodatkowo spłaszczone dno. Woki z płaskim dnem można ustawić bezpośrednio na kuchence gazowej, która nie jest dedykowana do woków z dnem okrągłym oraz smażyć produkty, które wymagają płaskiej powierzchni. Natomiast woki z pełnym okrągłym dnem znacznie lepiej sprawdzą się podczas smażenia metodą stir-fry.
W asortymencie posiadamy również specjalne stabilizatory ułatwiające ustabilizowanie woka na kuchence gazowej oraz specjalne kuchenki gazowe, przeznaczone do woków z okrągłym dnem. Dodatkowo wszelkie akcesoria takie jak, długie chochle i łopatki, zapobiegające oparzeniu podczas energicznego mieszania, bardzo gorącej potrawy. Szczotki bambusowe do czyszczenia woka, którego nie można myć detergentami, a wyłącznie gorącą wodą i właśnie szczotką bambusową lub czymś podobnym.
Coś więcej o metodach smażenia/gotowania na woku.
Sposoby smażenia na tłuszczu - gorącym lub ciepłym.
W kuchni chińskiej podczas przygotowywania dań w woku wyróżnia się dwa sposoby smażenia na tłuszczu. Można smażyć w gorącym tłuszczu – wtedy potrawy będą zarumienione i chrupiące oraz w tłuszczu ciepłym – wtedy produkty pozostają jasne i delikatne. Dania jaśniejsze uważane są przez Chińczyków za bardziej aksamitne i wykwintne. Przygotowywanie potraw w woku z użyciem tłuszczu nie oznacza, że potrawy są tłuste - nic bardziej mylnego ! Wręcz przeciwnie, po odsączeniu potrawy stają się chrupiące, a zarazem bogate w składniki odżywcze. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie odmówią skosztowania potrawy z woka - to pewne ! :)
Gotowanie na parze, zaleta patelni ze stali węglowej, której zazdroszczą inne patelnie !
Tak, dokładnie ! Wok ze stali węglowej może służyć również jako naczynie do gotowania na parze. Do tego z pomocą przyjdzie nam tzw. parownik lub kosz bambusowy, czyli kolejne azjatyckie narzędzie kuchenne bez którego, Azjaci nie wchodzą do kuchni. Do woka wlewamy wodę, którą następnie doprowadzamy do parowania, a na ściankach woka ustawiamy kosz wypełniony ulubionymi warzywami i pysznym soczystym mięskiem.
Wypalanie woka ze stali węglowej, czy to naprawdę takie trudne?
Przed pierwszym użyciem patelni wok ze stali węglowej, należy ją „wypalić”. Wypalenie patelni wok jest bardzo istotne, a zarazem proste. Ten proces jest bardzo ważny, gdyż od niego zależeć będzie, jak wok będzie się spisywał podczas smażenia. Długie użytkowanie woka utrwala jego powłokę węglową, która powstała w procesie pierwszego wypalenia, dzięki czemu potrawy nie przywierają w momencie smażenia. Po każdym użytkowaniu należy go odpowiednio konserwować (delikatnie przesmarować olejem).
Dokładne informacje dotyczące wypalania i konserwacji woków otrzymują Państwo od nas razem z wokiem. Wok ze stali węglowej jest niezniszczalny, dlatego nie trzeba się martwić gdyby coś poszło nie tak podczas wypalania lub, gdyby wok zakurzył się podczas wielomiesięcznej przerwy w użytkowaniu. Zawsze można go oczyścić papierem ściernym i przeprowadzić cały proces od początku. Narzędzie kuchenne na zawsze !
Uwaga ! Wok ze stali węglowej nie nadaje się na kuchenkę indukcyjną, elektryczną oraz ceramiczną. Wok jest przystosowany do kuchenek gazowych.
Najczęściej są to woki z okrągłym oraz płaskim dnem. Wszystkie są głębokie, a te drugie mają dodatkowo spłaszczone dno. Woki z płaskim dnem można ustawić bezpośrednio na kuchence gazowej, która nie jest dedykowana do woków z dnem okrągłym oraz smażyć produkty, które wymagają płaskiej powierzchni. Natomiast woki z pełnym okrągłym dnem znacznie lepiej sprawdzą się podczas smażenia metodą stir-fry.
W asortymencie posiadamy również specjalne stabilizatory ułatwiające ustabilizowanie woka na kuchence gazowej oraz specjalne kuchenki gazowe, przeznaczone do woków z okrągłym dnem. Dodatkowo wszelkie akcesoria takie jak, długie chochle i łopatki, zapobiegające oparzeniu podczas energicznego mieszania, bardzo gorącej potrawy. Szczotki bambusowe do czyszczenia woka, którego nie można myć detergentami, a wyłącznie gorącą wodą i właśnie szczotką bambusową lub czymś podobnym.
Coś więcej o metodach smażenia/gotowania na woku.
- chao – smażenie z ciągłym szybkim mieszaniem w niewielkiej ilości tłuszczu.
- zha – smażenie w dużej ilości tłuszczu podgrzanego do dość wysokiej temperatury.
- liu – smażenie w małej ilości tłuszczu, który później się usuwa, a potem dusi potrawę w sosie.
- jin – na patelni o płaskim dnie, na niezbyt silnym ogniu, w małej ilości tłuszczu, często po panierowaniu.
- bao – w bardzo wysokiej temperaturze.
- shao – połączenie obgotowywania, panierowania oraz smażenia.
- zheng – przygotowywanie potraw na parze (do tej metody potrzebny jest parownik bambusowy, który również znajdą Państwo w naszym asortymencie).
Sposoby smażenia na tłuszczu - gorącym lub ciepłym.
W kuchni chińskiej podczas przygotowywania dań w woku wyróżnia się dwa sposoby smażenia na tłuszczu. Można smażyć w gorącym tłuszczu – wtedy potrawy będą zarumienione i chrupiące oraz w tłuszczu ciepłym – wtedy produkty pozostają jasne i delikatne. Dania jaśniejsze uważane są przez Chińczyków za bardziej aksamitne i wykwintne. Przygotowywanie potraw w woku z użyciem tłuszczu nie oznacza, że potrawy są tłuste - nic bardziej mylnego ! Wręcz przeciwnie, po odsączeniu potrawy stają się chrupiące, a zarazem bogate w składniki odżywcze. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie odmówią skosztowania potrawy z woka - to pewne ! :)
Gotowanie na parze, zaleta patelni ze stali węglowej, której zazdroszczą inne patelnie !
Tak, dokładnie ! Wok ze stali węglowej może służyć również jako naczynie do gotowania na parze. Do tego z pomocą przyjdzie nam tzw. parownik lub kosz bambusowy, czyli kolejne azjatyckie narzędzie kuchenne bez którego, Azjaci nie wchodzą do kuchni. Do woka wlewamy wodę, którą następnie doprowadzamy do parowania, a na ściankach woka ustawiamy kosz wypełniony ulubionymi warzywami i pysznym soczystym mięskiem.
Wypalanie woka ze stali węglowej, czy to naprawdę takie trudne?
Przed pierwszym użyciem patelni wok ze stali węglowej, należy ją „wypalić”. Wypalenie patelni wok jest bardzo istotne, a zarazem proste. Ten proces jest bardzo ważny, gdyż od niego zależeć będzie, jak wok będzie się spisywał podczas smażenia. Długie użytkowanie woka utrwala jego powłokę węglową, która powstała w procesie pierwszego wypalenia, dzięki czemu potrawy nie przywierają w momencie smażenia. Po każdym użytkowaniu należy go odpowiednio konserwować (delikatnie przesmarować olejem).
Dokładne informacje dotyczące wypalania i konserwacji woków otrzymują Państwo od nas razem z wokiem. Wok ze stali węglowej jest niezniszczalny, dlatego nie trzeba się martwić gdyby coś poszło nie tak podczas wypalania lub, gdyby wok zakurzył się podczas wielomiesięcznej przerwy w użytkowaniu. Zawsze można go oczyścić papierem ściernym i przeprowadzić cały proces od początku. Narzędzie kuchenne na zawsze !
Uwaga ! Wok ze stali węglowej nie nadaje się na kuchenkę indukcyjną, elektryczną oraz ceramiczną. Wok jest przystosowany do kuchenek gazowych.
Specyfikacja
- średnica: 30 cm,
- głębokość: 8cm,
- waga: ok. 880g,
- grubość ścianki: 0,8mm.
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Marka | ProOrient |
Materiał ?Materiał to substancja, z której wykonane są naczynia. Decyduje o odporności na wysoką temperaturę, trwałości i możliwościach użytkowania, np. stal nierdzewna, aluminium czy ceramika. | Ze stali nierdzewnej |
Pokrywa | Bez pokrywy |
Średnica | 30 cm |
Kolor | Srebrne |
Informacje dodatkowe ?Informacje dodatkowe to dodatkowe szczegóły lub cechy produktu, które mogą być istotne dla klientów podczas wyboru produktu. Te informacje pomagają klientom dokonać świadomego wyboru, dopasować produkt do swoich potrzeb i preferencji oraz zapewniają pełniejszy obraz oferowanego produktu. | Do mycia w zmywarce, Nienagrzewające się uchwyty |
Produkty rekomendowane
ProOrient Patelnia Wok 11 (30cm) 432 - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Jacek
Wook
Czy ten wook jest kuty ? jeśli nie to wypisujecie bzdury ponieważ tylko kute wooki sie wypala ,spędzilem w namie 8lat.
Czy ten wook jest kuty ? jeśli nie to wypisujecie bzdury ponieważ tylko kute wooki sie wypala ,spędzilem w namie 8lat.
Odpowiedz
Obserwuj
-
Zgłoś
Produkty rekomendowane
ProOrient Patelnia Wok 11 (30cm) 432- Oferty
-
- Dane i opinie o Rarytasy i Wino
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Woki od Rarytasy i Wino
Warianty tego produktu
-
63,69złProfesjonalny Wok ze Stali Węglowej o Zaokrąglonym Spodzie Średnica Ø 30 cm "Professional Carbon Ste
-
- Dane i opinie o kimchi.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Woki od kimchi.pl
Warianty tego produktu
-
79,00złWok zaokrąglony 30cm
-
- Dane i opinie o paleczkami.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Woki od paleczkami.pl
Warianty tego produktu
-
79,99złWok zaokrąglony 30cm Jade Temple
-
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 63,69zł
Często kupowane razem
Produkty rekomendowane
Wybrane oferty
?
ProOrient Patelnia Wok 11 (30cm) 432 - Opinie
Klienci, którzy kupili ProOrient Patelnia Wok 11 (30cm) 432, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Produkty rekomendowane