DALLMAYR 250g Ethiopian Crown selektion Kawa mielona puszka czerwona

Kawa mielona Dallmayr. Opakowanie 250g
4,5
1 opinia
Wysyłka od 10,00 zł
Wysyłka w 1 dzień
OPCJA DARMOWEJ DOSTAWY - 24h

DALLMAYR 250g Ethiopian Crown selektion Kawa mielona puszka czerwona - Opis i dane produktu

Kawa mielona DALLMAYR Ethiopian Crown 250 g

DALLMAYR Ethiopian Crown to mieszanka najlepszych ziaren arabiki pochodzących z praojczyzny kawy - Etiopii. Wyróżnia się ona bardzo wysokim położeniem plantacji i wręcz niezliczoną ilością odmian arabiki. Każdy z mieszkańców może stworzyć swoją własną odmianę. Nie należy zapominać również, o krzakach, które w tym intrygującym kraju rosną dziko.

___________________________________________________

Cechy produktu:

  • Aromatyczna
  • Ilość cremy - brak ❌
  • Stopień palenia - średni ⭐⭐⭐✰✰
  • Zawartość kofeiny - średnia ✅

Kawa jest intensywna lecz szlachetna i subtelna w smaku, można wyczuć lekkie ziołowe i kwasowe nuty. Dodatkowo ma przyjemny aromat.

Została opatrzona atestem UTZ Certified, potwierdzającym pochodzenie ze zrównoważonych pod względem ochrony środowiska upraw.

Pochodzi ze specjalnej serii Selektion. W skład tej serii wchodzi 4 różne puszki których, zawartość została zebrana w miejscu odpowiadającym nazwie kawy.

Najlepiej przyrządzić ją w ekspresie przelewowym, kafeterce oraz w sposób tradycyjny.

___________________________________________________

Informacje:

  • Rodzaj kawy: Kawa mielona✅
  • Kompozycja: 100% Arabika☕
  • Masa netto: 250g✅

Gatunki kawy - Arabica i Robusta w porównaniu.

Spośród wielu różnych gatunków kawy dwa odgrywają szczególną rolę: Arabica (coffea arabica) i Robusta (coffea canephora). Stanowią one 98 procent surowej kawy produkowanej na całym świecie.

Arabica pod względem smaku jest uznawana za bardziej szlachetną z tych dwóch gatunków, uprawianych na wysokości do 2200 m i zbieranych żmudnie ręcznie. Im wyżej rośnie kawa, tym niższa jest średnia roczna temperatura,­ więc­ owoce kawy dojrzewają tam wolniej. W związku z tym mają więcej czasu na rozwinięcie smaru, aromatu i delikatnych kwasów.

ODMIANY ZIAREN:

  • Arabica

Nazwa: Coffea arabica

Pochodzenie: Etiopia

Wysokość: 800 ‒ 2200 m

Temperatura: 15 ‒ 24°C

Kształt: Owalny, płaski, podłużny, z wycięciem S

Aromat: Szlachetny, delikatny, świeży, owocowy

Kofeina: 0,9‒1,4%

  • Robusta

Nazwa: Coffea canephora

Pochodzenie: Kongo

Wysokość: 0 ‒ 800 m

Temperatura: ok. 26°C

Kształt: Mała, zaokrąglona z prostym przekrojem

Aromat: Zadymiony, pikantny, ziemny, drewniany

Kofeina: 1,8‒4,0%

Pochodzenie ma znaczenie

Tajemnica unikalnego charakteru kawy Dallmayr tkwi już w kawie surowej. Stosujemy najdelikatniejsze rośliny wyżynne z najlepszych terenów uprawowych na świecie. Nasze najważniejsze kraje zaopatrzenia to Etiopia, Papua Nowa Gwinea, Kolumbia i Brazylia.

Najlepsze warunki upraw rozciągają się na obszarze równika, w tak zwanym pasie sadów kawowych. Kawa rośnie wyłącznie w strefach tropikalnych i subtropikalnych, na szerokości północnej 23 stopnie i południowej 25 stopni. Jak szeroka taśma rozciągają się regiony kawowe na północ i na południe od równika wokół kuli ziemskiej.

Wzdłuż tego tak zwanego pasa sadów kawowych ta używka jest uprawiana w około 80 krajach, przy czym tylko kilka z nich ma znaczenie gospodarcze. Jedna trzecia kawy znajdującej się w obrocie na rynku światowym jest produkowana w Brazylii.

Uprawa

Tak jak w przypadku wina, wiele czynników wpływa na charakter kawy: właściwości gleby, temperatura i ilość opadów w okresie dojrzewania wpływają na smak kawy.

Roślina kawowa jest wrażliwa. Potrzebuje wiele dbałości i pielęgnacji, a do tego zrównoważonego klimatu ‒ w dzień, jak i w nocy. Potrzebuje dostatecznej ilości opadów i dużo cienia, nie toleruje silnego wiatru ani skrajnych upałów i niskich temperatur. Gleba powinna być bogata w składniki odżywcze i dobrze magazynować wodę, co na przykład ma miejsce w przypadku gleb wulkanicznych. Zasadniczo dla położenia terenu uprawowego obowiązuje zasada: im wyżej rośnie kawa, tym chłodniejsza jest również średnia temperatura roczna. Owoce kawy dojrzewają wolniej ‒ i mają więcej czasu na rozwinięcie smaku, aromatu, a w szczególności kwasów.

Kawa ekologiczna pochodzi z kultur mieszanych. Na takich plantacjach rosną nie tylko kawowce, ale również inne rośliny, na przykład bananowce lub inne drzewa wysoko rosnące. Tworzą one tak zwane drzewa cieniowe, które swoim wysokim gęstym dachem z liści chronią wrażliwe rośliny kawowe przed intensywnym słońcem i obfitymi opadami.

Nazewnictwo

Nazwa Dallmayr to synonim doskonałej jakości produktów i usług z ponad 300-letnią tradycją. Dallmayr to również jedna z najbardziej znanych niemieckich marek kawy.

Pomimo, iż lokalnie zakorzenieni jesteśmy w Monachium- działamy na całym świecie. Dzięki handlowi rodzimymi i międzynarodowymi produktami z czasem powstały słynne Delikatesy, posiadające własną gastronomię i catering. Sklep z kawą i serwis automatów rozwinęły się pod koniec lat 50’, aby obecnie stać się największym obszarem działalności biznesowej przedsiębiorstwa. Nasze doświadczenie uczyniło z nas uznanego partnera w dziedzinie handlu, usług i gastronomii.

Stopień palenia kawy - jak kasyfikujemy?

  • 1/5 Od około 130°C składniki surowego ziarna widocznie się przekształcają. Zmienia ono kolor z zielonawego na żółtawy.
  • 2/5 Bezpośrednio zanim nastąpi „first crack” w temperaturze około 190°C, ziarna są jeszcze zwarte, ale już jasnobrązowe. Od tej pory rozwijają się aromaty kawy.
  • 3/5 Najjaśniejsze kawy prażone są odpowiednie na kawę filtrowaną. Mają często złożoną owocową nutę .
  • 4/5 Średnio brązowe prażenie powstaje w temperaturze ok. 200°C. Błyszczy jako Café Crème lub mocna kawa filtrowana.
  • 5/5 Ciemne, czarno-brązowe ziarna są typowe do przygotowywania jako espresso. Delikatniejsze kwasy owocowe w przeważającej części zanikają.

Dopiero pod wpływem prażenia ziarna otrzymują typowy brązowy kolor, kojarzony z kawą. W ciągu pierwszych minut powstają kwasy owocowe, które wraz z czasem prażenia coraz bardziej zanikają. To oznacza, że im dłużej prażone jest ziarno kawy, tym mniej kwasowy jest produkt końcowy. Dłuższe prażenie intensyfikuje kolor oraz smak ziaren. Te aromaty z prażenia tworzą typowy, przyjemnie gorzki smak espresso.

Przygotowanie:

Aromatyczna kawa, która doskonale sprawdzi się do parzenia w ekspresie automatycznym jak i ekspresie kolbowym. Parzysz w domu kawę metodą tradycyjną? Świetny wybór. Ta kawa z pewnością Cię nie zawiedzie.

___________________________________________________

Bezpieczne pakowanie

Zakupiony produkt otrzymasz w pudełku, które zabezpieczy go podczas transportu.Produkt zapakowano w atmosferze ochronnej. Po otwarciu opakowania należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Podstawowe informacje

Marka Dallmayr
Waga ? 250g
Rodzaj ? Kawa mielona
Gatunek kawy ? Arabica
Rodzaj kawy ? Czarne zwykłe
Zawartość kofeiny ? Średnia
Stopień palenia ? Średni
Dystrybucja None

Produkty rekomendowane

DALLMAYR 250g Ethiopian Crown selektion Kawa mielona puszka czerwona - Opinie

Klienci, którzy kupili DALLMAYR 250g Ethiopian Crown selektion Kawa mielona puszka czerwona, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.

4,5
1 opinia
/
0%
aromat
/
0%
jakość
/
0%
smak
Liczba głosów: 1 Liczba opinii: 1
Ocena: 4,5/5
Zaufana Opinia potwierdzona zakupem
dla mnie super aromat i smak

Produkty rekomendowane

DALLMAYR 250g Ethiopian Crown selektion Kawa mielona puszka czerwona - Pytania i odpowiedzi

Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.

Produkty rekomendowane

DALLMAYR 250g Ethiopian Crown selektion Kawa mielona puszka czerwonaOferty

Historia cen - trend cenowy

Aktualnie najniższa cena: 28,90

Często kupowane razem

Produkty rekomendowane