Hard Beans Kostaryka Sweet Wine 250g - Opis i dane produktu
-
Zgłoś

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty wina, karmelu i czerwonych owoców.
Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: San Jose Metoda obróbki: Natural Odmiana: Catucai Położenie upraw: 1700 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktów
Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: San Jose Metoda obróbki: Natural Odmiana: Catucai Położenie upraw: 1700 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktów

Café Rivense to rodzinny mikro-młyn, założony w 2005 roku przez Regulo Ureñę i Isabel Rojas. W prowadzenie farmy zaangażowani są wszyscy ich synowie – Ricardo, Mario, Esteban i Luis. Młyn znajduje się w południowo-środkowej części Kostaryki, w mikroregionie zwanym Chirripó. Farma jest doskonale zorganizowana, każdy członek rodziny ma swoją specjalizację i może skupić się na poszczególnych etapach produkcji. Rodzina dba o zrównoważony rozwój - na farmie rośnie bujna roślinność, wszyscy dbają o oszczędność wody i umiejętne zarządzanie cieniem. To wyjątkowe miejsce z magicznymi widokami i wspaniałą atmosferą.

Catuai to odmiana kawy o niewielkich rozmiarach i intensywnym smaku, idealna dla plantacji na obszarach górskich. Jej zbalansowany profil smakowy z nutami owoców i delikatną kwasowością przyciąga miłośników kawy na całym świecie.
Obróbka naturalna, znana także jako metoda suchej obróbki, to proces przetwarzania ziaren kawy, w którym owoce są suszone naturalnie na słońcu lub na specjalnych płachtach. W tej metodzie owoce nie są obrabiane mechanicznie ani nie są usuwane z nich zewnętrzne warstwy. Dzięki temu procesowi ziarna zyskują intensywny, pełny smak z wyraźnymi nutami owocowymi, a kawa charakteryzuje się słodyczą i bogactwem aromatu.
Obróbka naturalna, znana także jako metoda suchej obróbki, to proces przetwarzania ziaren kawy, w którym owoce są suszone naturalnie na słońcu lub na specjalnych płachtach. W tej metodzie owoce nie są obrabiane mechanicznie ani nie są usuwane z nich zewnętrzne warstwy. Dzięki temu procesowi ziarna zyskują intensywny, pełny smak z wyraźnymi nutami owocowymi, a kawa charakteryzuje się słodyczą i bogactwem aromatu.

PRZEPIS
Proporcje: 60/65 g kawy na 1 litr wody Temperatura wody: 94°C Mielenie: średnie Czas parzenia: 3:30 minut
Metoda: Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5x 60g) w odstępach 30 sekund.
Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
Proporcje: 60/65 g kawy na 1 litr wody Temperatura wody: 94°C Mielenie: średnie Czas parzenia: 3:30 minut
Metoda: Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5x 60g) w odstępach 30 sekund.
Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Marka | Hard Beans |
Waga ?Określa ilość masy danego artykułu spożywczego, zazwyczaj wyrażoną w gramach, kilogramach lub innych jednostkach masy. Waga jest kluczowym elementem etykietowania, umożliwiając dokładne informowanie konsumentów o ilości produktu zawartego w opakowaniu. | 250g |
Rodzaj ?Rodzaj kawy wg stopnia zmielenia dzieli kawę na ziarnistą, mieloną oraz przetworzoną, czyli rozpuszczalną w postaci proszku gotowego do rozpuszczenia w wodzie lub mleku. | Kawa ziarnista |
Gatunek kawy ?Gatunek kawy to określenie na odmianę rośliny kawowej, która jest uprawiana w celu pozyskania ziaren kawy. Istnieje wiele różnych gatunków kawy, z których najpopularniejsze to Arabica i Robusta. Gatunek kawy ma wpływ na smak, aromat i właściwości ziaren kawy. | Arabica |
Zawartość kofeiny ?Informuje o ilości kofeiny obecnej w napoju. Zawartość kofeiny w kawie może różnić się w zależności od gatunku ziaren, metody parzenia i ilości kawy użytej do przygotowania napoju. Kawa zawiera zazwyczaj więcej kofeiny niż inne napoje, ale istnieją też odmiany o niższej zawartości, takie jak kawa bezkofeinowa. | Niska |
Stopień palenia ?Stopień palenia kawy odnosi się do stopnia wypalenia ziaren kawy podczas procesu prażenia. Jest to jeden z czynników wpływających na smak i aromat kawy. Im dłużej ziarna są palone, tym ciemniejszy kolor uzyskują i silniejszy smak oraz aromat rozwijają. | Jasny |
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane
Hard Beans Kostaryka Sweet Wine 250g - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Produkty rekomendowane
Hard Beans Kostaryka Sweet Wine 250g- Oferty
-
- Dane i opinie o cafesilesia.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Kawa od cafesilesia.pl
Warianty tego produktu
-
67,00złHard Beans KOSTARYKA Sweet Wine 250g
-
- Dane i opinie o coffeeselection.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Kawa od coffeeselection.pl
Warianty tego produktu
-
67,00złHard Beans Kostaryka Sweet Wine Natural Filter 250g
-
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 67,00zł
Często kupowane razem
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane
Wybrane oferty
?
Hard Beans Kostaryka Sweet Wine 250g - Opinie
Klienci, którzy kupili Hard Beans Kostaryka Sweet Wine 250g, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Produkty rekomendowane