W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności - Beata Pawlikowska

Rok wydania: 2025. Twarda okładka. Ilość stron: 584
10+ kupionych ostatnio
58,01
Program Ochrony Kupujących
Wysyłka od 4,99 zł
Kup do 13:00 - wysyłka dzisiaj

W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności - Beata Pawlikowska - Opis i dane produktu

W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności (książka)

  • Autor: Beata Pawlikowska
  • Wydawnictwo: ADVENTURE UNLIMITED BEATA PAWLIKOWSKA
  • Rok wydania: 2025
  • Oprawa: twarda
  • Liczba stron: 586
  • Format: 17.5 x 24.8 cm
  • Numer ISBN: 978-83-975489-0-9
  • Kod paskowy (EAN): 9788397548909

Książka "W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności" - opis

Kompendium wiedzy na temat współcześnie wytwarzanej żywności. Książka będąca rezultatem trwającego wiele lat śledztwa dziennikarskiego. Autorka z dociekliwością bada tajniki przemysłowo produkowanego jedzenia. Na podstawie wielu cytowanych badań naukowych i innych źródeł odkrywa zaskakującą prawdę o produktach żywnościowych sprzedawanych w sklepach, m****.:
  • Kwasek cytrynowy jest robiony z czarnej pleśni hodowanej na genetycznie modyfikowanej kukurydzy w Chinach.
  • Emulgatory dodawane do przetworzonej żywności mogą uszkodzić jelita i zaburzyć mikrobiom.
  • Chiński cynamon, kasja, zawiera duże ilości kumaryny, która może wywołać uszkodzenie wątroby i nowotwory.
  • Jak obliczyła Najwyższa Izba Kontroli, przeciętny Polak wraz z żywnością kupioną w sklepie zjada w ciągu roku 2 kilogramy chemicznych dodatków.
  • W sokach i napojach dla dzieci benzoesan sodu pod wpływem obecności witaminy C ulega przekształceniu w rakotwórczy benzen.
  • Słodziki dodawane do przetworzonej żywności pobudzają niezaspokojone uczucie głodu i tłumią poczucie sytości.
  • Syrop z agawy jest bardziej szkodliwy niż cukier i syrop glukozowo-fruktozowy.
  • Dzieci są najbardziej narażone na szkodliwy wpływ dodatków do żywności, ponieważ mają małą masę ciała i chętnie sięgają po najbardziej toksyczne jedzenie, takie jak słodzone napoje gazowane, parówki, batony i inne słodycze. W niektórych przypadkach przekroczenie dziennego limitu uważanego za bezpieczny sięgało 681%.
  • Jak podaje NIK, azotynów w produktach mięsnych w Polsce jest tak dużo, że u większości osób przekracza 100% dopuszczalnej dziennej dawki, a u dzieci 562%.

Podstawowe informacje

Wybrani autorzy ? Beata Pawlikowska
Ilość stron ? 584
Rok wydania ? 2025
Okładka ? Twarda
ISBN 9788397548909

Produkty rekomendowane

W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności - Beata Pawlikowska - Opinie

Klienci, którzy kupili W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności - Beata Pawlikowska, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.

/
0%
akcja
/
0%
fabuła
/
0%
jakość wydania
Liczba głosów: 0 Liczba opinii: 0

Produkty rekomendowane

W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności - Beata Pawlikowska - Pytania i odpowiedzi

Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.

Produkty rekomendowane

Wybrane oferty

W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności - Beata Pawlikowska - Pozostałe oferty

Pokaż wszystkie 18 ofert ?

Historia cen - trend cenowy

Aktualnie najniższa cena: 52,94

Często kupowane razem

Produkty rekomendowane