Hard Beans Kolumbia Bubble Gum Natural Anareobic Filter 250g - Opis i dane produktu
-
Zgłoś

Hard Beans Kolumbia Bubble Gum Natural Anareobic Filter 250g
Na wstępie chcemy Ci bardzo podziękować za zainteresowanie naszą ofertą.Jeśli zawsze kupujesz produkty oryginalne, pochodzące z legalnych źródeł to dobrze trafiłeś bo mamy dla Ciebie świetną ofertę.
Hard Beans Kolumbia Bubble Gum 250g
- Producent: Hard Beans
- EAN: 5903246832365
- Pochodzenie: Kolumbia
- Opakowanie: 250g
- Smak: Ciemna czekolada, jagody, śliwki, cytrusy
- Obróbka: Natural Anareobic
- Rodzaj kawy: Ziarnista
- Odmiana: Caturra & Colombia
- Przeznaczenie: Drip (Metody alternatywne)

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku wyczujesz nuty ciemna czekolada, jagody, śliwki, cytrusy.
Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Chinchina, Caldas Metoda obróbki: Natural Anareobic Odmiana: Caturra & Colombia Położenie upraw: 1500 m n.p.m.
Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Chinchina, Caldas Metoda obróbki: Natural Anareobic Odmiana: Caturra & Colombia Położenie upraw: 1500 m n.p.m.

Słodka, owocowa, czysta w smaku, bez goryczki... przyjemna i rozkoszna jak guma balonowa! Taka jest Kolumbia Bubble Gum, idealna na osłodzenie sobie pierwszych naprawdę zimnych jesiennych poranków... Znajdziecie w niej nuty smakowe ciemnej czekolady, jagód, śliwek i cytrusów - trochę wspomnienie lata, trochę jesienne klimaty :)
Odmiana
Caturra to odmiana kawy, która powstała jako naturalna mutacja odmiany Bourbon. Została odkryta na plantacji w stanie Minas Gerais w Brazylii między 1915 a 1918 rokiem. Nazwa "Caturra" pochodzi od słowa "Guarani", które oznacza "mała".
Odmiana
Caturra to odmiana kawy, która powstała jako naturalna mutacja odmiany Bourbon. Została odkryta na plantacji w stanie Minas Gerais w Brazylii między 1915 a 1918 rokiem. Nazwa "Caturra" pochodzi od słowa "Guarani", które oznacza "mała".

Odmiana ta charakteryzuje się niewielkim wzrostem rośliny. Dzięki swojemu niewielkiemu rozmiarowi i gęsto rozmieszczonym gałęziom może być sadzona blisko siebie, co zwiększa plon na danej powierzchni. Caturra przyczyniła się do intensyfikacji uprawy kawy, szczególnie w Ameryce Środkowej, gdzie wprowadzono ją do uprawy w latach 40. XX wieku.
Odmiana ta odegrała również istotną rolę w uprawie kawowców odpornych na rdzę liści kawowca, przyczyniając się do powstania rodziny odmian "Catimor". Odmiana Colombia powstała z kolei ze skrzyżowania odmian Caturra i Timor Hybrid. Stworzono ją i wprowadzono do uprawy w latach 80. XX wieku, by zapobiec epidemii rdzy liściowej w Kolumbii.
Odmiana ta odegrała również istotną rolę w uprawie kawowców odpornych na rdzę liści kawowca, przyczyniając się do powstania rodziny odmian "Catimor". Odmiana Colombia powstała z kolei ze skrzyżowania odmian Caturra i Timor Hybrid. Stworzono ją i wprowadzono do uprawy w latach 80. XX wieku, by zapobiec epidemii rdzy liściowej w Kolumbii.

Obróbka
W procesie obróbki Natural Anareobic całe owoce trafiają do kąpieli wodnej na 48 godzin. Następnie są poddawane w całości fermentacji beztlenowej w zbiornikach z wodą. Właśnie ten etap procesu nadaje kawie złożoność, przy jednoczesnym zachowaniu czystego smaku. Po procesie fermentacji owoce są suszone na słońcu.
Jak zaparzyć
Owocowy i kwasowy charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze V60. Zalecamy nieco grubsze mielenie, ale jednocześnie dłuższy czas ekstrakcji. Pozwoli to uzyskać złożoność naparu. Chemex lub french press również będą świetnym wyborem - zachęcamy do eksperymentów i szukania ulubionych metod parzenia naszych kaw! Eksperymentuj, próbuj różnych metod i znajdź swoją ulubioną metodę przygotowywania kawy!
W procesie obróbki Natural Anareobic całe owoce trafiają do kąpieli wodnej na 48 godzin. Następnie są poddawane w całości fermentacji beztlenowej w zbiornikach z wodą. Właśnie ten etap procesu nadaje kawie złożoność, przy jednoczesnym zachowaniu czystego smaku. Po procesie fermentacji owoce są suszone na słońcu.
Jak zaparzyć
Owocowy i kwasowy charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze V60. Zalecamy nieco grubsze mielenie, ale jednocześnie dłuższy czas ekstrakcji. Pozwoli to uzyskać złożoność naparu. Chemex lub french press również będą świetnym wyborem - zachęcamy do eksperymentów i szukania ulubionych metod parzenia naszych kaw! Eksperymentuj, próbuj różnych metod i znajdź swoją ulubioną metodę przygotowywania kawy!
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Marka | Hard Beans |
Waga ?Określa ilość masy danego artykułu spożywczego, zazwyczaj wyrażoną w gramach, kilogramach lub innych jednostkach masy. Waga jest kluczowym elementem etykietowania, umożliwiając dokładne informowanie konsumentów o ilości produktu zawartego w opakowaniu. | 250g |
Rodzaj ?Rodzaj kawy wg stopnia zmielenia dzieli kawę na ziarnistą, mieloną oraz przetworzoną, czyli rozpuszczalną w postaci proszku gotowego do rozpuszczenia w wodzie lub mleku. | Kawa ziarnista |
Gatunek kawy ?Gatunek kawy to określenie na odmianę rośliny kawowej, która jest uprawiana w celu pozyskania ziaren kawy. Istnieje wiele różnych gatunków kawy, z których najpopularniejsze to Arabica i Robusta. Gatunek kawy ma wpływ na smak, aromat i właściwości ziaren kawy. | Arabica |
Rodzaj kawy ?Kawa może być podzielona na różne rodzaje w zależności od jej cech, takich jak rodzaj ziaren, sposób przygotowywania, dodatki smakowe czy zawartość kofeiny. Możemy wyróżnić kawy czarne, aromatyzowane, bezkofeinowe, zielone, ekologiczne itp. | Czarne zwykłe |
Zawartość kofeiny ?Informuje o ilości kofeiny obecnej w napoju. Zawartość kofeiny w kawie może różnić się w zależności od gatunku ziaren, metody parzenia i ilości kawy użytej do przygotowania napoju. Kawa zawiera zazwyczaj więcej kofeiny niż inne napoje, ale istnieją też odmiany o niższej zawartości, takie jak kawa bezkofeinowa. | Niska |
Stopień palenia ?Stopień palenia kawy odnosi się do stopnia wypalenia ziaren kawy podczas procesu prażenia. Jest to jeden z czynników wpływających na smak i aromat kawy. Im dłużej ziarna są palone, tym ciemniejszy kolor uzyskują i silniejszy smak oraz aromat rozwijają. | Jasny |
Kwasowość ?Kwasowość w kawie odnosi się do smaku, który wynika z obecności kwasów organicznych w ziarnach kawy. Jednym z głównych kwasów obecnych w kawie jest kwas chlorogenowy, który jest silnym antyoksydantem i ma pozytywny wpływ na zdrowie. | Średnia |
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane
Hard Beans Kolumbia Bubble Gum Natural Anareobic Filter 250g - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Produkty rekomendowane
Hard Beans Kolumbia Bubble Gum Natural Anareobic Filter 250g- Oferty
-
- Dane i opinie o coffeeselection.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Kawa od coffeeselection.pl
Warianty tego produktu
-
64,00złHard Beans Kolumbia Bubble Gum 250g
-
Darmowa dostawa od 199 zł
- Dane i opinie o coffeedesk.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Kawa od coffeedesk.pl
Warianty tego produktu
-
69,00złHard Beans - kawa ziarnista Kolumbia Bubble Gum Natural Anaerobic Filter 250 g
-
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 64,00zł
Często kupowane razem
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane
Wybrane oferty
?
Hard Beans Kolumbia Bubble Gum Natural Anareobic Filter 250g - Opinie
Klienci, którzy kupili Hard Beans Kolumbia Bubble Gum Natural Anareobic Filter 250g, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Produkty rekomendowane