Coffee Hunter Sumatra Kerinci Natural Specialty 250g - Opis i dane produktu
-
Zgłoś

Sumatra Kerinci Natural (Kawa Specialty) 250 g
Początki upraw kawowca w Indonezji sięgają XVII wieku, kiedy to kolonizujący ją Holendrzy ujrzeli możliwości na pomnożenie zysków z handlu ziarnem. Obecnie ten region znajduje się w gronie największych producentów kawy na świecie. Większość upraw jest prowadzona przez niewielkie gospodarstwa, których areał nie przekracza 2 ha.
Początki upraw kawowca w Indonezji sięgają XVII wieku, kiedy to kolonizujący ją Holendrzy ujrzeli możliwości na pomnożenie zysków z handlu ziarnem. Obecnie ten region znajduje się w gronie największych producentów kawy na świecie. Większość upraw jest prowadzona przez niewielkie gospodarstwa, których areał nie przekracza 2 ha.

Ta wyjątkowa kawa pochodzi ze środkowej Sumatry, z okolic góry Kerinci, która jest jednocześnie najwyższym wulkanem w kraju. Wzniesienie sięga aż 3800 m. n.p.m. i jest częścią Parku Narodowego Seblat. Region ten jest domem dla bujnego tropikalnego lasu deszczowego oraz jest ostatnią twierdzą tygrysa sumatrzańskiego. Piękno przyrody na tym obszarze jest niewyobrażalne a widoki zapierają dech w piersi. Ziemia jest żyzna z wszelkimi dobrymi właściwościami gleby wulkanicznej i doskonała do upraw kawy.

Naszą kawę uprawiają rolnicy z kooperatywy Camintoran Cooperative. Jest to grupa producentów licząca w sumie 162 osoby.
Ta konkretna mikropartia odmian S-Lini i Caturra została wyprodukowana przez rolników pochodzących z wiosek Jernih Jaya, Kersik Tuo, Gunung Tujuh i Lindung Jaya.
Kawa pochodzi z naturalnej obróbki i została ręcznie sortowana. Po wysuszeniu osiągnęła doskonałe właściwości sensoryczne, z ogromną słodyczą, owocowym tłem oraz rejestrami alkoholu przypominającymi rum lub czerwone wino.
Ta konkretna mikropartia odmian S-Lini i Caturra została wyprodukowana przez rolników pochodzących z wiosek Jernih Jaya, Kersik Tuo, Gunung Tujuh i Lindung Jaya.
Kawa pochodzi z naturalnej obróbki i została ręcznie sortowana. Po wysuszeniu osiągnęła doskonałe właściwości sensoryczne, z ogromną słodyczą, owocowym tłem oraz rejestrami alkoholu przypominającymi rum lub czerwone wino.

Smak i aromat: Dojrzałe banany, zioła, czerwone wino.
DATA PALENIA: 09.07.2024.
REKOMENDACJA PARZENIA: 6,5 g/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 91 st. C, 24 klik, czas parzenia: 3 - 4 min/600 ml.
DATA PALENIA: 09.07.2024.
REKOMENDACJA PARZENIA: 6,5 g/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 91 st. C, 24 klik, czas parzenia: 3 - 4 min/600 ml.

- Kraj pochodzenia: Sumatra
- Region: Kerinci Valley, West Sumatra
- Plantacja: Camintoran Cooperative
- Wysokość upraw: 1250 - 1600 m n.p.m.
- Obróbka: Natural
- Gatunek kawy: 100% Arabica
- Varietal: S Lini & Caturra
- Stopień palenia: Jasny
- Intensywność: 5/10
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Marka | Coffee Hunter |
Waga ?Określa ilość masy danego artykułu spożywczego, zazwyczaj wyrażoną w gramach, kilogramach lub innych jednostkach masy. Waga jest kluczowym elementem etykietowania, umożliwiając dokładne informowanie konsumentów o ilości produktu zawartego w opakowaniu. | 250g |
Gatunek kawy ?Gatunek kawy to określenie na odmianę rośliny kawowej, która jest uprawiana w celu pozyskania ziaren kawy. Istnieje wiele różnych gatunków kawy, z których najpopularniejsze to Arabica i Robusta. Gatunek kawy ma wpływ na smak, aromat i właściwości ziaren kawy. | Arabica |
Rodzaj kawy ?Kawa może być podzielona na różne rodzaje w zależności od jej cech, takich jak rodzaj ziaren, sposób przygotowywania, dodatki smakowe czy zawartość kofeiny. Możemy wyróżnić kawy czarne, aromatyzowane, bezkofeinowe, zielone, ekologiczne itp. | Czarne zwykłe |
Stopień palenia ?Stopień palenia kawy odnosi się do stopnia wypalenia ziaren kawy podczas procesu prażenia. Jest to jeden z czynników wpływających na smak i aromat kawy. Im dłużej ziarna są palone, tym ciemniejszy kolor uzyskują i silniejszy smak oraz aromat rozwijają. | Jasny |
Kwasowość ?Kwasowość w kawie odnosi się do smaku, który wynika z obecności kwasów organicznych w ziarnach kawy. Jednym z głównych kwasów obecnych w kawie jest kwas chlorogenowy, który jest silnym antyoksydantem i ma pozytywny wpływ na zdrowie. | Średnia |
Cechy ?Cechy w produktach spożywczych to ich charakterystyczne właściwości, takie jak smak, konsystencja, składniki, wartość odżywcza, termin ważności, opakowanie, producent itp. Te elementy wpływają na jakość, bezpieczeństwo i atrakcyjność produktu dla konsumenta oraz pozwalają na dokonanie świadomego wyboru podczas zakupów spożywczych. | Produkt wegański |
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane
Coffee Hunter Sumatra Kerinci Natural Specialty 250g - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Produkty rekomendowane
Coffee Hunter Sumatra Kerinci Natural Specialty 250g - Oferty
-
- Dane i opinie o inpostfresh.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Kawa od inpostfresh.pl
Warianty tego produktu
-
49,99złSumatra Kerinci Natural (Kawa Specialty) - 250 g. Coffee Hunter Sp. z o.o.
-
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 49,99zł
Często kupowane razem
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane
Wybrane oferty
?
Coffee Hunter Sumatra Kerinci Natural Specialty 250g - Opinie
Klienci, którzy kupili Coffee Hunter Sumatra Kerinci Natural Specialty 250g , mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane