Basilur Czarna Cynamon Imbir Goździki Kardamon

Herbaty Liściaste Basilur. Herbaty czarne, kraj pochodzenia Sri Lanka
32,90
Program Ochrony Kupujących
Wysyłka od 7,30 zł
Wysyłka w 1 dzień

Basilur Czarna Cynamon Imbir Goździki Kardamon - Opis i dane produktu

Basilur Czarna Cynamon Imbir Goździki Kardamon - zdjęcie 2

Znamy sekret najlepszej herbaty!

Oferujemy tradycyjne mieszanki łączące w sobie innowacyjne doznania smakowe. Nasze wieloletnie doświadczenie, wiedzę co do projektowania, mieszania i pakowania herbaty przekształciliśmy w gamę niepowtarzalnych produktów, które wchodzą w skład kolekcji cenionych na całym świecie.

Basilur Tea to ekskluzywna herbata najwyższego gatunku. Producent na Sri Lance eksportuje swoje mieszanki aż do 75 państw i ideą, której przyświeca całe przedsięwzięcie, jest dostarczanie starannie dobranych herbat najwyższej jakości. Mieszanki są owocem perfekcyjnego procesu produkcji, w którym łączy się troskę o każdy walor produktu i każdy szczegół opakowania. Zapraszamy!
Basilur Czarna Cynamon Imbir Goździki Kardamon - zdjęcie 3

ALPINE LAKE w stożku 75 g liść

Czarna liściasta herbata cejlońska z dodatkiem chabru, kwiatów pomarańczy, cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu oraz naturalnym korzennym aromatem.

Cudownie rozgrzewająca niczym wino z przyprawami, wprost stworzona dla każdego, kto ceni sobie intensywne smaki mieszanek.

Infinite Moments to nowa kolekcja Basilur, gdzie najwyższej jakości susz herbaciany połączono z aromatycznymi dodatkami. Kompozycje zamknięto w pięknych opakowaniach z zimowym pejzażem. Motywy z kolekcji mają nawiązywać do nieprzemijających wspomnień, kiedy każdy kubek parującego naparu kosztowany w mroźny dzień miał niezapomniany smak.
Basilur Czarna Cynamon Imbir Goździki Kardamon - zdjęcie 4

Idealna pozycja na prezent da bliskiej osoby lub siebie!

Nr katalogowy: 72117

EAN13: 4792252943988
Masa netto: 75 g
Wymiary opakowania: 8,5 x 5 x 17 cm

Składniki: czarna liściasta herbata cejlońska (89,25%) z dodatkiem chabru (0,75%), kwiatów pomarańczy (2%), cynamonu (2%), imbiru (1,1%), goździków (0,6%), kardamonu (0,5%), gałki muszkatołowej (0,6%), pieprzu (0,2%) z korzennym aromatem (3%).
Basilur Czarna Cynamon Imbir Goździki Kardamon - zdjęcie 5
Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Międzynarodowe oznaczenie klasy jakości herbaty: BOP1 (Broken Orange Pekoe) – herbata zawierająca łamane długie i grube liście.

Jeśli za literami określającymi gradację herbaty pojawia się „1”, oznacza to herbatę o absolutnie najwyższej jakości wśród danej klasy. Ta jedynka dodana do ciągu literowego świadczy o ogromie pracy wykonanej przy selekcji liści począwszy od zbioru, a kończąc na pakowaniu.
Basilur Czarna Cynamon Imbir Goździki Kardamon - zdjęcie 6

Właściwości czarnej herbaty

1. Zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
2. Pomaga ustabilizować ciśnienie.
3. Zmniejsza poziom złego cholesterolu.
4. Chroni przed cukrzycą.

5. Działa pobudzająco - podnosi poziom energii i zwiększa koncentrację.

6. Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych.
7. Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.

8. Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.

9. Podczas długiego parzenia wydzielane są garbniki, które zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Kosztem tego herbata traci swój smak i staje się bardziej gorzka.

W herbacie można znaleźć wszystko, co powinien zawierać dobry napar.

Kofeinę, taniny, antyoksydanty. Wyjątkowe połączenie tych składników sprawia, że jest ona warta uwagi. Jej regularne picie zaleca się wszystkim tym, którzy dbają o swoje zdrowie i samopoczucie.

W tym miejscu warto przypomnieć rozpowszechnioną wśród koneserów niechęć do herbaty w saszetkach, która – zdaniem wielu – produkowana jest z gorszych gatunków liści.

Herbata w saszetkach firmy Basilur Tea jest w tym względzie wyjątkiem, bowiem do jej produkcji używa się surowca, który nie odbiega gatunkiem i smakiem od herbat liściastych. Dotyczy to także herbat owocowych, które marka ma w swojej ofercie.

Certyfikat Lwa Cejlońskiego - co oznacza?

Cejloński lew to logo, które jest własnością Sri Lanka Tea Board i zostało zarejestrowane w 75 krajach na całym świecie.

Nie jest to logo, które może być używane ot tak.

Istnieją ścisłe wytyczne dot. jego użycia na opakowaniach.

Kiedy symbol lwa może zostać umieszczony na opakowaniu herbaty?

Po pierwsze: opakowanie musi zawierać 100% herbaty cejlońskiej

Po drugie: herbata musi zostać zapakowana i zaplombowana na Sri Lance

Po trzecie: muszą zostać spełnione normy jakości ustalone przez Sri Lanka Tea Board

Ten niepozorny lwi wizerunek jest gwarantem autentyczności herbaty – znajdując go na produkcie, można być pewnym, że nie kupuje się kota w worku, a oryginalną herbatę z Cejlonu, która została spakowana na miejscu i nie była w żaden sposób modyfikowana przez importera.

Nasze herbaty zarejestrowane są pod numerem TC/E/PR/1513/1143, który jest też nadrukowany na każdym eksportowanym produkcie.

W herbatach Basilur Tea można go znaleźć zaraz przy indeksie produktu, który jest wytłoczony bezpośrednio na opakowaniu.

Certyfikacja Sri Lanka: LK-BIO-149 nr. rej. CU841227

Certyfikacja Polska: PL-EKO-06-005425

Bureau Veritas - Food Safety System Certification FSSC 22000 potwierdza zgodność produktów ze standardem ISO 22000. Podczas produkcji są one poddawane analizie zagrożeń oraz sprawdzane są krytyczne produkty kontroli (HACCP). Mówiąc prościej, jest to proces, który ma zapewnić, aby produkowana żywność spełniała wszystkie zdrowotne wymagania. System HACCP ma za zadanie stwierdzić, czy podczas produkcji mogą wystąpić zagrożenia biologiczne, chemiczne i fizyczne.

Sri Lanka – jedyny producent herbaty Ozone Friendly

Pod wpływem ostrzeżeń naukowców, w 1987 roku w Montrealu podpisano międzynarodowe porozumienie dotyczące ochrony warstwy ozonowej, tak zwany protokół montrealski. Zgodnie z protokołem użycie bromku metylu w produkcji herbaty na Sri Lance stopniowo zmniejszano, a następnie całkowicie zlikwidowano.

Dzięki tak szybkiemu i skutecznemu działaniu Sri Lanka została uznana za lidera w dziedzinie ochrony warstwy ozonowej, otrzymując w 2007 r. nagrodę Montreal Implementers Award.

Wszystkie herbaty uprawiane na Sri Lance są w 100% Ozone friendly. Warto zaznaczyć, że takim osiągnięciem nie może pochwalić się żaden innych kraj produkujący herbatę.

Herbaty cejlońskie są opatrzone nowym logo Ozone Friendly Pure Ceylon Tea, potwierdzającym, że została ona wyprodukowana bez użycia jakichkolwiek substancji niszczących warstwę ozonową.

Certyfikacja Ozone Friendly: OZ/A-E/BT/00031

Pamiętaj, by przy wyborze kierować się certyfikatami – różnica w jakości może być bardzo duża, a małe logo jest zapewnieniem wysokogatunkowego suszu.

Sposób parzenia

Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temperaturze 100°C. Czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut.

Można parzyć na dwa sposoby:

- Przy parzeniu krótkim - do 3 minut, napar będzie mocno orzeźwiający i pobudzający.

- Przy parzeniu dłuższym - do 5 minut, napar będzie zawierał mniej kofeiny, a jego działanie będzie relaksujące.

Zbyt długie parzenie powoduje cierpkość w smaku naparu, nie sprawia natomiast, że będzie zawierał więcej kofeiny i pobudzał bardziej. Przeciwnie - wytwarzające się z każdą kolejną minutą garbniki, nadające gorzki smak, neutralizują działanie teiny.

Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzenia.

Sposób przygotowania na zimno (cold brew)

Metoda parzenia na zimno to świetna alternatywa dla tradycyjnego przygotowywania herbat. Napar uzyskany tym sposobem, oprócz tego, że będzie delikatniejszy, może zaskoczyć wachlarzem zupełnie innych smaków.

Jak to zrobić?

  • Dwie-trzy łyżeczki herbaty wsypać do dzbanka i zalać zimną wodą, po czym odłożyć do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
  • Można także przygotować napar cold brew w łatwiejszy sposób: odkręcić butelkę wody, do środka włożyć filtr z suszem herbaty, zakręcić i odłożyć do lodówki.
  • Herbata powinna pozostać w lodówce od 2 do 6 godzin. W ten sposób można przygotować orzeźwiający napój na wynos, który będzie znacznie zdrowszy od napojów typu ice tea ze sklepowych półek.


Dlaczego warto parzyć tą metodą?

  • Przy zalewaniu herbaty zimną wodą otrzymuje się napar znacznie delikatniejszy, w którym nie czuć nadmiernej goryczy – pod wpływem zimnej wody większość garbników, odpowiadających za gorzki smak, zostaje w liściach, a na pierwszy plan wysuwają się gamy kwiatowe czy owocowe.
  • Ten sposób parzenia sprawia również, że napar ma mniejszą zawartość kofeiny, czyli herbacianej teiny i katechin.

Podstawowe informacje

Marka Basilur
Gatunek ? Herbaty czarne
Forma ? Liściaste
Kraj pochodzenia ? Sri Lanka
Waga (g) ? 75
Cechy ? Produkt ekologiczny
Certyfikat ? Ekologiczny

Produkty rekomendowane

Basilur Czarna Cynamon Imbir Goździki Kardamon - Opinie

Klienci, którzy kupili Basilur Czarna Cynamon Imbir Goździki Kardamon, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.

/
0%
aromat
/
0%
jakość
/
0%
smak
Liczba głosów: 0 Liczba opinii: 0

Produkty rekomendowane

Basilur Czarna Cynamon Imbir Goździki Kardamon - Pytania i odpowiedzi

Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.

Produkty rekomendowane

Basilur Czarna Cynamon Imbir Goździki KardamonOferty

Historia cen - trend cenowy

Aktualnie najniższa cena: 32,90

Często kupowane razem

Produkty rekomendowane