Salvatti Kawa Speciality Ziarnista Jasno Palona Muhazi 250g - Opis i dane produktu
-
Zgłoś
Kawa ziarnista jasno palona "Muhazi" 250g
Kawa jasno palona zachowuje naturalną owocowość i jest delikatniejsza w smaku.
Ręcznie zbierane ziarna z delikatnymi nutami smakowymi bez aromatów.
Zamknij na chwilę oczy i powiedz: z jakim zapachem kojarzy Ci się poranek?
…tak, dokładnie…
Założę się, że już to czujesz. Ten przyjemny i pobudzający aromat… To ona. To Twoja filiżanka gorącej Kawy Speciality Salvatti.
Bierzesz pierwszy łyk i od razu czujesz tą doskonałą kompozycję. Naturalny smak przełamany słodyczą. Każdy kolejny łyk rozgrzewa Cię, pobudza i sprawia, że ten szaro-mglisty poranek zapowiada fantastyczny dzień. Narasta w Tobie energia – o to właśnie chodzi! Przecież każdy poranek z Twoją ukochaną filiżanką kawy taki jest!
Czym jest kawa Speciality?
Wyrażenie "speciality coffee” pierwszy raz zostało użyte w 1974 roku przez Ernę Knutsen w Tea & Coffee Trade Journal. Pani Knutsen użyła tego sformułowania w celu określenia najlepszych ziaren, produkowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Kawy te miały być pozbawione defektów i charakteryzować się najwyższą jakością. Obecnie kawy speciality to takie, które uzyskują 80 i więcej punktów w stupunktowej skali. Punkty przyznają specjalnie wykwalifikowani “somelierzy” kawy.
Kawa speciality podlega najwyższej jakości obróbce. Cały proces produkcji, który rozpoczyna się już na plantacji, poprzez zbiory, płukanie, suszenie, selekcjonowanie ziaren po wypalenie oraz parzenie samej kawy jest wysoce sprofesjonalizowany.
Region pochodzenia definiuje smak
Ziarna pochodzące z pojedynczych plantacji sprawiają, że w kawie koncentrują się naturalne aromaty charakterystyczne dla danej gleby i regionu uprawy. Wysokość ok. 2000 n.p.m pozwala owocom kakaowca korzystać z pełni słońca. Salvatti to wysokogatunkowa kawa typu "Speciality" z Rwandy z aromatami naturalnymi pochodzącymi z gleby, na której rośnie kawa.
Muhazi jest uprawiana na wysokości 1600 metrów. Czysta źródlana woda i wulkaniczna gleba okolic jeziora Muhazi sprawiają, że drzewka kawy gatunku Arabica osiągają większą wysokość niż w innych miejscach Rwandy. Ziarna kawy Muhazi mają w smaku niespotykaną słodko-gorzką nutę, pozwalającą wyczuć ślady czekolady i mocnej czarnej herbaty jednocześnie. Plantacje tej kawy rozciągają się we wschodniej części Rwandy w regionie jeziora Muhazi na wysokości 1700 m. Żyzne gleby nadają kawie smak kakao i aromatycznej czarnej herbaty.
Najwyższa jakość na każdym kroku
Popularne kawy największych producentów są zbierane maszynowo przez kombajn, przez co do paczki trafia każdy owoc z kawowca - ten przejrzały, jak i niedojrzały czy nadgniły, z grzybiczym nalotem. To negatywnie wpływa na smak kawy i przede wszystkim na nasze zdrowie, a to może powodować dolegliwości ze strony układu trawienia.
Ziarna kawy Salvatii są zbierane ręcznie po czym bardzo wnikliwie i skrupulatnie selekcjonowane. W jednej paczce znajdują się ziarna z jednej plantacji, a dojrzewanie w tych samych warunkach glebowych i klimatycznych wpływa na doskonałą jakość kawy.
Kameralnie i cierpliwie wypalone ziarna
Twoja kawa Salvatti powstaje w małej, kameralnej palarni, które spełniają wymóg „Speciality”. To wszystko dzięki ręcznie zbieranym i wyselekcjonowanym ziarnom, które zapewniają szlachetność smaku i tak wiele korzyści dla zdrowia. Każdego ranka możesz cieszyć się wyjątkową kompozycją aromatów i być zmotywowanym do działania – to zapewni Ci każda kropelka kawy. Twojej kawy Muhazi.
Zaletą świeżo palonej kawy Salvatii Muhazi jest to, że podczas parzenia uzyskuje się o niebo lepszy smak i bardzo bogaty aromat. Twoja Muhazi jest palona na bieżąco w małych ilościach przez co każde nawet najmniejsze ziarenko kawy jest otoczone opieką od początku do końca.
Za każdym razem otwierając opakowanie czujesz ten wspaniały zapach, a cudownie wypalone ziarna aż proszą się o to, by zaimponować Ci wyjątkowymi nutami smakowymi - czarną herbatą i kakao.
Kawa z misją!
Kupując kawę wspierasz lokalnych plantatorów! Dochód ze sprzedaży jest przeznaczony na rozwój edukacji i opieki medycznej głównie w krajach Afryki, Ameryki Południowej i Azji, gdzie pracują misjonarze. Wspieramy prowadzone przez nich dzieła, przedszkola, szkoły, szpitale i ośrodki zdrowia.
Najważniejsze rzeczy o Twojej kawie:
✅ 100% Arabika typu Bourbon
✅ Sprawdza się w większości metod parzenia, szczególnie w ciśnieniowych
✅ Ręcznie zbierane i selekcjonowane ziarna
✅ Przejrzysty smak z nutami smakowymi bez aromatów
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Marka | Salvatti |
Waga ?Określa ilość masy danego artykułu spożywczego, zazwyczaj wyrażoną w gramach, kilogramach lub innych jednostkach masy. Waga jest kluczowym elementem etykietowania, umożliwiając dokładne informowanie konsumentów o ilości produktu zawartego w opakowaniu. | 250g |
Rodzaj ?Rodzaj kawy wg stopnia zmielenia dzieli kawę na ziarnistą, mieloną oraz przetworzoną, czyli rozpuszczalną w postaci proszku gotowego do rozpuszczenia w wodzie lub mleku. | Kawa ziarnista |
Gatunek kawy ?Gatunek kawy to określenie na odmianę rośliny kawowej, która jest uprawiana w celu pozyskania ziaren kawy. Istnieje wiele różnych gatunków kawy, z których najpopularniejsze to Arabica i Robusta. Gatunek kawy ma wpływ na smak, aromat i właściwości ziaren kawy. | Arabica |
Rodzaj kawy ?Kawa może być podzielona na różne rodzaje w zależności od jej cech, takich jak rodzaj ziaren, sposób przygotowywania, dodatki smakowe czy zawartość kofeiny. Możemy wyróżnić kawy czarne, aromatyzowane, bezkofeinowe, zielone, ekologiczne itp. | Czarne aromatyzowane |
Zawartość kofeiny ?Informuje o ilości kofeiny obecnej w napoju. Zawartość kofeiny w kawie może różnić się w zależności od gatunku ziaren, metody parzenia i ilości kawy użytej do przygotowania napoju. Kawa zawiera zazwyczaj więcej kofeiny niż inne napoje, ale istnieją też odmiany o niższej zawartości, takie jak kawa bezkofeinowa. | Niska |
Stopień palenia ?Stopień palenia kawy odnosi się do stopnia wypalenia ziaren kawy podczas procesu prażenia. Jest to jeden z czynników wpływających na smak i aromat kawy. Im dłużej ziarna są palone, tym ciemniejszy kolor uzyskują i silniejszy smak oraz aromat rozwijają. | Jasny |
Intensywność smaku | Średnia |
Kwasowość ?Kwasowość w kawie odnosi się do smaku, który wynika z obecności kwasów organicznych w ziarnach kawy. Jednym z głównych kwasów obecnych w kawie jest kwas chlorogenowy, który jest silnym antyoksydantem i ma pozytywny wpływ na zdrowie. | Delikatna |
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane
Salvatti Kawa Speciality Ziarnista Jasno Palona Muhazi 250g - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Produkty rekomendowane
Wybrane oferty
-
Błyskawiczna i tania wysyłka!
- Dane i opinie o konesso.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Kawa od konesso.pl
Warianty tego produktu
-
42,00złKawa ziarnista Salvatti Muhazi Jasno Palona 250g
Salvatti Kawa Speciality Ziarnista Jasno Palona Muhazi 250g - Pozostałe oferty
-
- Dane i opinie o jbm.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Kawa od jbm.pl
Warianty tego produktu
-
39,99złKAWA SPECIALITY SALVATTI ZIARNISTA JASNO PALONA MUHAZI 250 G
-
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 39,99zł
Salvatti Kawa Speciality Ziarnista Jasno Palona Muhazi 250g - Opinie
Klienci, którzy kupili Salvatti Kawa Speciality Ziarnista Jasno Palona Muhazi 250g, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Produkty rekomendowane