Kawa Ziarnista 340 Decaf Blue Drop Świeżo Palona - Opis i dane produktu
-
Zgłoś
MEXICO DECAFFEINATED
Bezkofeinowa kawa ziarnista, 100% Arabica
Bezkofeinowa kawa, która dzięki w pełni naturalnemu procesowi dekofeinizacji nadal zachowuje swoje pełne właściwości sensoryczne – wyczuwalne nuty pomelo, mlecznej czekolady, orzechów i tytoniu.
Kawa 100% arabica ziarnista poddana naturalnej dekofeinizacji, w której wykorzystywana jest woda ze słynnego staro-wulkanu, a tym samym najwyższego szczytu Meksyku – Pico the Orizaba.
Informacje:
- Data palenia: Nasz system produkcji pozwala nam utrzymać na stanie zawsze świeżą kawę. Maksymalnie 2 tygodnie od daty palenia.
- Kraj: Meksyk
- Region: Pico de Orizaba
- Skład: 100% Arabica
- Odmiana: Typica
- Wysokość: 1350 m n.p.m.
- Obróbka: mokra, dekofeinizacja, suszona na słońcu
- Stopień wypalenia: średni
- Sensoryka: Pamelo, Mleczna czekolada, Orzechy
W Blue Drop Coffee Roasters zalecamy do kilku sposobów parzenia:
- Kubek
- Tygielek
- Ekspres Ciśnieniowy
- Kawiarka
- French Press
- Expres Automatyczny
Kawa poddana naturalnej dekofeinizacji, w której wykorzystywana jest woda ze słynnego staro-wulkanu, a tym samym najwyższego szczytu Meksyku – Pico the Orizaba – czyli Szczytu nad Grającą wodą. Szczyt ten jest przykryty białą czapą lodowca, który pokrywa go już od wysokości 4000 m w górę, aż do wierzchołka umiejscowionego 5636 metrów n.p.m. i góruje nad Parkiem Narodowym Przełomu Rio Blanco.
Ze strumieni wyciekających spod lodowca i spływających do Rio Blanco pobierana jest woda, która służy do jednego z dwóch nowoczesnych procesów dekofeinizacji kawy.
Proces ten, opatentowany przez firmę DESCAMEX, otrzymał nazwę MOUNTAIN WATER PROCESS. Oto jak on przebiega: lodowcowa woda, spływająca z wulkanu, jest podstawą do przeprowadzenia procesu. Czysta – bez fizycznych i chemicznych zanieczyszczeń, zostaje nasycona związkami mineralnymi występującymi w kawie. To jest pierwszy etap dekofeinizacji.
Drugi etap to przygotowanie i dekofeinizacji kawy. Partię kawy przesypuje się do odpowiedniego zbiornika i tam powoli nasącza wodą aby zwiększyć absorpcję oraz zmiękczyć ułatwiając wypłukiwanie KOFEINY.
Następnie pod ustalonym tempem przepływu, ciśnienia i temperatury przepuszcza się wodę nasycona związkami. Następuje proces wypłukiwania kofeiny, jednak ziarna wchłaniają jednocześnie z wody utracone wraz z kofeiną związki.
„Zanieczyszczona” kofeiną woda przepuszczana jest przez węglowe filtry które wchłaniają kofeinę, pozostawiając pozostałe związki wypłukane w kawie. Woda ponownie jest gotowa do procesu dekofeinizacji.
W wyniku takiego procesu 99,9% kofeiny jak podają dane analityczne koncernu, jest wypłukiwane z naszego ziarna. Jednocześnie pozostałe związki mineralne pozostają na miejscu, czyli w ziarnie.
Trzeci etap dekofeinizacji to suszenie. Przebiega on w trzech fazach. Najpierw ziarno jest suszone w owalnych tankach, gdzie obsycha naturalnie, a resztki wody odprowadzane są z tanku. W drugiej fazie ziarno suszone jest w płaskich wibrujących tankach w temperaturze 60 stopni przez ok 4 godziny a następnie przez kolejne 4 godziny ponownie suszone ale tym razem w stacjonarnym pionowym zbiorniku. Na koniec przechodzi proces polerowania i ponownych analiz laboratoryjnych, dzięki którym porównywane są parametry sprzed jak i po dekofeinizacji.
Tak w skrótowym opisie wygląda jeden z procesów dekofeinizacji…
Blue Drop to mikro-palarnia kawy, to zespół ludzi ją tworzący, to idea, to ciągła podróż, zabawa ale i odpowiedzialność. Każdy z nas rozpoczął tę przygodę zupełnie inaczej – szczęśliwie możemy ją kontynuować dalej i powiązać pasję z pracą. Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości, a kawa i herbata nie jest dla nas tylko anonimowym produktem. Wiemy skąd pochodzi, jak jest uprawiana, kto ją uprawia, a sporą część dostawców osobiście odwiedziliśmy na ich plantacjach i mamy z nimi stały kontakt.
Oprócz jakości i dbania o każdy szczegół, ważna jest dla nas również Radość jaka naszym zdaniem płynie z picia kawy i herbaty. Razem z Wami chcemy przeżyć niejedną kawowo-herbacianą przygodę.
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Marka | Blue Drop Coffee Roasters |
Waga ?Określa ilość masy danego artykułu spożywczego, zazwyczaj wyrażoną w gramach, kilogramach lub innych jednostkach masy. Waga jest kluczowym elementem etykietowania, umożliwiając dokładne informowanie konsumentów o ilości produktu zawartego w opakowaniu. | 340g |
Rodzaj ?Rodzaj kawy wg stopnia zmielenia dzieli kawę na ziarnistą, mieloną oraz przetworzoną, czyli rozpuszczalną w postaci proszku gotowego do rozpuszczenia w wodzie lub mleku. | Kawa ziarnista, Kawa świeżo palona |
Gatunek kawy ?Gatunek kawy to określenie na odmianę rośliny kawowej, która jest uprawiana w celu pozyskania ziaren kawy. Istnieje wiele różnych gatunków kawy, z których najpopularniejsze to Arabica i Robusta. Gatunek kawy ma wpływ na smak, aromat i właściwości ziaren kawy. | Arabica |
Rodzaj kawy ?Kawa może być podzielona na różne rodzaje w zależności od jej cech, takich jak rodzaj ziaren, sposób przygotowywania, dodatki smakowe czy zawartość kofeiny. Możemy wyróżnić kawy czarne, aromatyzowane, bezkofeinowe, zielone, ekologiczne itp. | Bezkofeinowe |
Zawartość kofeiny ?Informuje o ilości kofeiny obecnej w napoju. Zawartość kofeiny w kawie może różnić się w zależności od gatunku ziaren, metody parzenia i ilości kawy użytej do przygotowania napoju. Kawa zawiera zazwyczaj więcej kofeiny niż inne napoje, ale istnieją też odmiany o niższej zawartości, takie jak kawa bezkofeinowa. | Bezkofeinowa |
Stopień palenia ?Stopień palenia kawy odnosi się do stopnia wypalenia ziaren kawy podczas procesu prażenia. Jest to jeden z czynników wpływających na smak i aromat kawy. Im dłużej ziarna są palone, tym ciemniejszy kolor uzyskują i silniejszy smak oraz aromat rozwijają. | Średni |
Intensywność smaku | Średnia |
Kwasowość ?Kwasowość w kawie odnosi się do smaku, który wynika z obecności kwasów organicznych w ziarnach kawy. Jednym z głównych kwasów obecnych w kawie jest kwas chlorogenowy, który jest silnym antyoksydantem i ma pozytywny wpływ na zdrowie. | Delikatna |
Produkty rekomendowane
Kawa Ziarnista 340 Decaf Blue Drop Świeżo Palona - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Produkty rekomendowane
Kawa Ziarnista 340 Decaf Blue Drop Świeżo Palona- Oferty
-
Opinie w weryfikacji
- Dane i opinie o Akamai Sklep
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Kawa od Akamai Sklep
Warianty tego produktu
-
129,99złKawa MEKSYK BEZKOFEINOWA 100% SPECIALTY ARABICA świeżo palona 340g
-
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 129,99zł
Kawa Ziarnista 340 Decaf Blue Drop Świeżo Palona - Opinie
Klienci, którzy kupili Kawa Ziarnista 340 Decaf Blue Drop Świeżo Palona, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Produkty rekomendowane