Herbanordpol Kora Lapacho, Mielone , Proszek Pau D'Arco 500g - Opis i dane produktu
-
Zgłoś

Pau d’Arco, La Pacho (Tabebuia impetiginosa)
W lasach deszczowych Ameryki Południowej rośnie długo żyjące drzewo zwane lapacho, pau d’arco lub taheboo. Należy do rodziny Bignoniowatych (Bignoniaceae). Osiąga 40m wysokości. Charakteryzuje się twardym drewnem, pięknymi, różowymi kwiatami i odpornością na choroby. Pozyskuje się z niego brunatną korę, stanowiącą warstwę między zewnętrzną korą a wewnętrznym twardzielem. W niej skupiają się najsilniejsze właściwości odżywcze tego drzewa,chroniące jego tkanki i tworzące nowe. Zbiór nie powoduje śmierci drzewa, nie narusza też jego żywej części, a warstwa kory wkrótce odradza się. Z kory sporządza się odwar znany rdzennym mieszkańcom Paragwaju, Brazylii, Boliwii, cywilizacji Inków. Ze względu na swoją długowieczność (700 lat) można wciąż znaleźć drzewa „pamiętające” czasy Indian sprzed najazdu konkwistadorów. Inkowie darzyli to drzewo niezwykłym szacunkiem i nazywali „tajy”, co tłumaczy się jako „boskie drzewo” lub „mieć siłę i wigor”. Drewno służyło im do wyrobu łuków, a kora do dobroczynnego napoju. Herbata Inków w medycynie tradycyjnej wykorzystywana była w wielu dolegliwościach, stosowana wewnętrznie i zewnętrznie. Z czasem popularność kory lapacho rozrosła się na całą Amerykę, a później świat.
W lasach deszczowych Ameryki Południowej rośnie długo żyjące drzewo zwane lapacho, pau d’arco lub taheboo. Należy do rodziny Bignoniowatych (Bignoniaceae). Osiąga 40m wysokości. Charakteryzuje się twardym drewnem, pięknymi, różowymi kwiatami i odpornością na choroby. Pozyskuje się z niego brunatną korę, stanowiącą warstwę między zewnętrzną korą a wewnętrznym twardzielem. W niej skupiają się najsilniejsze właściwości odżywcze tego drzewa,chroniące jego tkanki i tworzące nowe. Zbiór nie powoduje śmierci drzewa, nie narusza też jego żywej części, a warstwa kory wkrótce odradza się. Z kory sporządza się odwar znany rdzennym mieszkańcom Paragwaju, Brazylii, Boliwii, cywilizacji Inków. Ze względu na swoją długowieczność (700 lat) można wciąż znaleźć drzewa „pamiętające” czasy Indian sprzed najazdu konkwistadorów. Inkowie darzyli to drzewo niezwykłym szacunkiem i nazywali „tajy”, co tłumaczy się jako „boskie drzewo” lub „mieć siłę i wigor”. Drewno służyło im do wyrobu łuków, a kora do dobroczynnego napoju. Herbata Inków w medycynie tradycyjnej wykorzystywana była w wielu dolegliwościach, stosowana wewnętrznie i zewnętrznie. Z czasem popularność kory lapacho rozrosła się na całą Amerykę, a później świat.

Dlaczego warto?
- Nieprzetworzona, sproszkowana kora z drzewa lapacho, oryginalna herbatka paragwajskich Indian.
- Nasze lapacho jest mikronizowana na urządzeniu ultraplex dzięki czemu wchłania się lepiej.
- Pochodzenie z Paragwaju, miejsca, gdzie drzewo ma optymalne warunki rozwoju
- Opakowanie "doypack" zachowujące ważne składniki aktywne i długą świeżość
- Oryginalny cierpki, lekko anyżowy smak
- Wiele zastosowań – odwar, nalewka, proszek
- Znany ze swoich dobroczynnych właściwości, Krój idealny do zastosowania, krojone w Polsce.
- 100% sproszkowanej kory, bez wypełniaczy
Stosowanie
- Najpopularniejszym, a także najstarszym sposobem przygotowania jest 1-2 łyżki zalewa się szklanką wody (około 250 ml) i podgotowuje 3-5 minut na małym ogniu. Następnie zdjąć z palnika i odstawić na 30 minut. Odcedzić. Wypijać 2-3 szklanki na dzień lub wykorzystywać zewnętrznie do okładów i przemywań, irygacji, płukanek. Smak jest charakterystyczny, ale przyjemny i łagodny, lekko gorzkawo-kwaśny. Wydziela łagodny aromat. Można dosłodzić miodem lub wzbogacić cytryną.
Produkcja w Polsce
Proszkowanie kory odbywa się w zakładzie zielarskim – HerbaNordPol-Gdańsk Sp. z o.o. na niemieckich, wysokowydajnych młynach Hosokawa-Alpine. Umożliwia to uzyskanie w niskiej temperaturze zmikronizowanego proszku, świetnie rozpuszczającego się w wodzie lub innych napojach. Podczas produkcji nie dochodzi do szokowego wzrostu temperatury i nie degraduje substancji bioaktywnych.Skład
100% mikronizowana kora Lapacho.
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Marka | Herbanordpol |
Waga (g) ?Miara masy produktu, wyrażana najczęściej w gramach lub kilogramach. Jest istotna zarówno dla konsumentów, którzy chcą kontrolować ilość spożywanych kalorii i składników odżywczych, jak i dla producentów, którzy muszą zapewnić zgodność z regulacjami dotyczącymi etykietowania i sprzedaży. Poprawne określenie wagi ma kluczowe znaczenie dla rzetelności handlu i zadowolenia klienta. | 500 |
Produkty rekomendowane
Herbanordpol Kora Lapacho, Mielone , Proszek Pau D'Arco 500g - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Produkty rekomendowane
Herbanordpol Kora Lapacho, Mielone , Proszek Pau D'Arco 500g- Oferty
-
- Dane i opinie o Zioła i Oleje
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Herbata od Zioła i Oleje
Warianty tego produktu
-
32,50złKora Lapacho, Mielone , Proszek Pau d'arco 500G
-
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 32,50zł
Herbanordpol Kora Lapacho, Mielone , Proszek Pau D'Arco 500g - Opinie
Klienci, którzy kupili Herbanordpol Kora Lapacho, Mielone , Proszek Pau D'Arco 500g, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Produkty rekomendowane