Miód Nektarowy Manuka MGO 550+ 500g - Opis i dane produktu
-
Zgłoś

Miód Manuka MGO 550+ 500g
Suplement diety
Miody manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Badania miodów manuka
Przeprowadzone w 2022 roku badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™, okazały się niezwykle optymistyczne. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach manuka może być nawet o 400 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta. Jest to naturalne zjawisko wynikające z procesu dojrzewania miodu wraz z biegiem czasu.
Suplement diety
Miody manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Badania miodów manuka
Przeprowadzone w 2022 roku badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™, okazały się niezwykle optymistyczne. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach manuka może być nawet o 400 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta. Jest to naturalne zjawisko wynikające z procesu dojrzewania miodu wraz z biegiem czasu.

- Gwarantowana zawartość MGO™, Rzeczywista zawartość MGO™ w 2022 roku, Rzeczywista zawartość MGO™ w 2020 roku, Rzeczywista zawartość MGO™ w 2018 roku, Średnia zawartość MGO™
- 550+, 954,1 mg/kg, 678,2 mg/kg, 770,5 mg/kg, 800,9 mg/kg
- 400+, 777,8 mg/kg, 538,5 mg/kg, 608,1 mg/kg, 641,5 mg/kg
- 250+, 504,9 mg/kg, 426,1 mg/kg, 381,8 mg/kg, 437,6 mg/kg
- 100+, 323,5 mg/kg, 205,7 mg/kg, 179,7 mg/kg, 236,3 mg/kg
Przeczytaj więcej o badaniach methylglyoxalu

Czym jest Miód Manuka?
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO™?
MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik Miodów Manuka MGO™, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.
MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik Miodów Manuka MGO™, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.
Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).
MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 550+ (nawet 954,1 mg MGO/kg)
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg.- Wartość odżywcza, w 100 g, w 15 g*
- Wartość energetyczna, 1400 kJ/ 335 kcal, 210 kJ/ 50 kcal
- Tłuszcz, 0 g, 0 g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone, 0 g, 0 g
- Węglowodany, 82,1 g, 12,3 g
- - w tym cukry, 82,1 g, 12,3 g
- Białko, 0 g, 0 g
- Sól, 0,03 g, 0 g
- Methylglyoxal, >55 mg, >8,25 mg
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 33 porcji.
Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.
Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 550+ (nawet do 954,1 mg/kg MGO)
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej. Masa netto: 500 g Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia Kraj produkcji: Nowa Zelandia
Naukowo potwierdzone ilości MGO
Przez długi czas charakterystyka miodu manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu manuka z prawdziwie naukową precyzją.„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za unikatowe właściwości miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
Te same badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.
Podstawowe informacje |
|
---|---|
Marka | Manuka Health |
Rodzaj | Nektarowe |
Miody odmianowe | Manuka |
Waga (g) ?Miara masy produktu, wyrażana najczęściej w gramach lub kilogramach. Jest istotna zarówno dla konsumentów, którzy chcą kontrolować ilość spożywanych kalorii i składników odżywczych, jak i dla producentów, którzy muszą zapewnić zgodność z regulacjami dotyczącymi etykietowania i sprzedaży. Poprawne określenie wagi ma kluczowe znaczenie dla rzetelności handlu i zadowolenia klienta. | 500 |
Cechy ?Cechy w produktach spożywczych to ich charakterystyczne właściwości, takie jak smak, konsystencja, składniki, wartość odżywcza, termin ważności, opakowanie, producent itp. Te elementy wpływają na jakość, bezpieczeństwo i atrakcyjność produktu dla konsumenta oraz pozwalają na dokonanie świadomego wyboru podczas zakupów spożywczych. | Nie zawiera cukru, Nie zawiera glutenu, Nie zawiera laktozy |
Typ produktu ?Typ produktu w żywności to kategoria, do której należy dany produkt, określona na podstawie jego cech, składników lub sposobu produkcji. Może to obejmować m.in. produkty mleczne, mięsne, roślinne czy przetworzone. Ułatwia to klasyfikację i porównanie różnych artykułów spożywczych. | Miód |
Certyfikat ?Certyfikat w żywności to potwierdzenie zgodności produktu z określonymi standardami jakości, takimi jak brak GMO, sztucznych dodatków czy produkcja z poszanowaniem środowiska. Pomaga konsumentom wybierać produkty spełniające ich oczekiwania zdrowotne i etyczne. | Jakość Tradycja |
Produkty rekomendowane
Miód Nektarowy Manuka MGO 550+ 500g - Pytania i odpowiedzi
Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
Produkty rekomendowane
Miód Nektarowy Manuka MGO 550+ 500g- Oferty
-
- Dane i opinie o esarna.pl
- Warianty (2)
- Warianty (2)
-
Zgłoś uwagi
- Miód i pyłek pszczeli od esarna.pl
Warianty tego produktu
-
363,59złMIÓD MANUKA MGO™ 550+ NEKTAROWY 500G
-
363,59złMIÓD Manuka Health MGO 550+ 500g
-
- Dane i opinie o etygrys.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Miód i pyłek pszczeli od etygrys.pl
Warianty tego produktu
-
369,00złMIÓD Manuka Health MGO 550+ 500g
-
- Dane i opinie o aloesowo.eu
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Miód i pyłek pszczeli od aloesowo.eu
Warianty tego produktu
-
418,00złMIÓD MANUKA Health MGO 550+ ORYGINALNY z NZ 500g
-
Sprawdź Smart! okazje
- Dane i opinie o allegro.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Miód i pyłek pszczeli od allegro.pl
Warianty tego produktu
-
419,00złMiód Manuka 550+ 500g Miód nektarowy manuka płynny
-
- Dane i opinie o e-zikoapteka.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Miód i pyłek pszczeli od e-zikoapteka.pl
Warianty tego produktu
-
456,09złMiód Manuka MGO 550+, 500 g
-
- Dane i opinie o propharma24.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Miód i pyłek pszczeli od propharma24.pl
Warianty tego produktu
-
470,00złMiód Manuka MGO™ 550+ Nektarowy 500g (nawet do 770,5 mg/kg MGO)
-
- Dane i opinie o czarymary.pl
- Zobacz ofertę
- O ofercie
-
Zgłoś uwagi
- Miód i pyłek pszczeli od czarymary.pl
Warianty tego produktu
-
579,44złMiód Nektarowy Manuka MGO® 550+
-
Historia cen - trend cenowy
Aktualnie najniższa cena: 363,59zł
Często kupowane razem
Reklama - oferty sklepów
Produkty rekomendowane
Wybrane oferty
?
Miód Nektarowy Manuka MGO 550+ 500g - Opinie
Klienci, którzy kupili Miód Nektarowy Manuka MGO 550+ 500g, mogą podzielić się swoją opinią poprzez ankietę Zaufanych Opinii. Prezentujemy wszystkie oceny (zarówno pozytywne jak i negatywne), a Zaufane Opinie oznaczone są zieloną tarczą.
Produkty rekomendowane